Studenti se u Karlovcu upoznali s iskustvima upravljanja klizištima

KARLOVAC – Nakon što su prošle godine kao posljedica elementarnih nepogoda koje su pogodile Karlovac nastala brojna klizišta, naš grad su posjetili studenti, asistenti i profesori s Rudarsko geološko naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu iz kolegija geohazardi.

Zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić i predstavnici Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo s pročelnicom Vesnom Ribar upoznali su goste s iskustvima upravljanja opasnostima od klizišta i ublažavanjem šteta od klizanja tijekom 2014. na području grada.

Kratkom prezentacijom prikazan je sustav utvrđenih, kategoriziranih i saniranih klizišta i općenito GiS sustav upravljanja i održavanja komunalne infrastrukture ukljućčjući i klizišta, po čemu je Grad Karlovac prepoznat kao jedinstven u načinu rada.

Na susretu je istaknuto kako Grad Karlovac očekuje daljnju suradnju sa stručnjacima na području upravljanja kriznim situacijama uslijed pokretanja klizišta kao što su dr.sc.Snježana Mihalić Arbanas, izvanredna profesorica na Rudarsko geološko naftnom fakultetu koja je i iskazala interes dolaska sa studentima i kolegama. Ponudila je pomoć Gradu obzirom da RGN fakultet u Zagrebu obrazuje stručnjake iz geološkog inženjerstva, koji se bave istraživanjem klizišta i procjene opasnosti od klizanja.