Obećanje iz gradske uprave: Radimo ozbiljnu analizu kako pomoći građanima

KARLOVAC – Grad Karlovac, prema svemu sudeći, ne planira se, barem ne za sada, uključiti u provođenje mjere otpisa dugova prema komunalnim tvrtkama u gradskom vlasništvu. Na naš upit odgovaraju da nisu zaprimili nikakve konkretne upute vezane uz Sporazum kojim bi se otpisivala dugovanja, te da pokušavaju doći do konkretnijih informacija. Odgovor koji smo jutros primili od glasnogovornice gradske uprave Ane Župančić Žunac prenosimo u cijelosti:

“U Gradu Karlovcu nismo zaprimili nikakve konkretne upute vezano uz poteze Vlade i Sporazum kojim bi se otpisivala dugovanja građanima. Pokušavamo doći do konkretnijih informacija, jer jedino što smo saznali su podaci iz medija.

Očito je da Vlada neće jedinicama lokalne samouprave doznačiti, odnosno nadoknaditi nikakva financijska sredstva za tu namjenu.

U Gradu Karlovcu trenutno radimo ozbiljnu analizu na koji način možemo pomoći građanima. Grad Karlovac je i do sada postupao temeljem Uredbe Vlade RH o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga, te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja. Vlada je tu Uredbu donijela u svibnju 2013.g., a zadnje izmjene su iz srpnja 2014.g. Ta uredba se odnosi na nejavna davanja, odnosno u slučaju Grada na najamnine za gradske stanove. Što se tiče komunalne naknade, nju naplaćuje Inkasator i također vrši ovrhe. No i u slučaju komunalne naknade bilo je slučajeva otpisa duga građanima u iznimnim okolnostima sukladno zakonu.

Treba podsjetiti da je Grad itekako socijalno osjetljiv i građanima nastoji pomoći kroz razne mjere Gradskog socijalnog programa. Posebno naglašavamo da se gradskim socijalnim programom izdvaja dvostruko više sredstava nego je to slučaj na državnoj razini.

Izražavamo žaljenje što nismo dobili jasne upute kako postupititemeljem ove nove odluke Vlade. Nisu jasni niti kriteriji po kojima su neki od gradova već potpisali Sporazum. Dosta toga je nejasno, međutim Grad će sigurno učiniti sve što može kako bi olakšao život građanima i građankama grada Karlovca.”