ORaH: Hrvatska mora očuvati male pilane

KARLOVAC – Kako gospodariti privatnim šumama, koje su mogućnosti razvoja malih pilana i kakvo je trenutno stanje u hrvatskom šumarstvu teme su o kojima su danas raspravljali predstavnici karlovačke organizacije Oraha – stranke Održvi razvoj Hrvatske. Okrugli stol su vodili članovi Oraha Dalibor Sušić i Diana Brozović, a skupu su prisustvovali predstavnici privatnih šumoposjednika i predstavnici šumarske struke.

Hrvatska mora očuvati male pilane, pojednostavniti propise, zaustaviti izvoz po niskoj cijeni, te educirati drvoprerađivače za korištenje EU fondova. Samo tako možemo spasiti industriju prerade drva i očuvati raznovrsnost flore i faune u šumama, poručuju iz Oraha, koji je i u Karlovcu predstavio svoju politiku održivog gospodarenja šumama.

Orah zamjera Hrvatskim šumama što idu na ruku velikim šumskim sustavima, umjesto da podupiru male prerađivače. U Orahu, također, kao problem vide nedovoljnu iskorištenost biomase u energetske svrhe i slabu povezanost šumarstva s novim tehnologijama u građevinskom sektoru. Hrvatsku vide kao sirovinsku izvoznu koloniju zbog čega je teško očekivati da će šumarski i drvoprerađivački sektor postati značajniji čimbenik u gospodarstvu.