I Vivodinski vinogradari zatražili blagoslov Sv. Vinka

VIVODINA – Udruge vinogradara, vinara i voćara s područja Karlovačke županije prigodno ovih dana obilježavaju blagdan Svetoga Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara. Sveti Vinko jedan je od najomiljenijih svetaca u Karlovačkoj županiji. Vincekovo se slavi posebno svečano, a ovog sveca posebno štuju u Vivodini, u kraju bogatom vinogradima i finom kapljicom.

Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja, službeni početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Obično tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Vinogradari na Vincekovo kreću u vinograde i prigodnim ceremonijalom zažele da ovogodišnja berba bude uspješna. U svojoj propovjedi uspješnu vinogradarsku godinu zaželio im je i vivodinski župnik, velečasni Andrija Markač.

Najbrojnija Udruga vinogradara, vinara i voćara, ona za područje ozaljsko-vivodinskog vinogorja, prigodni program svake godine ima uz svetu misu u crkvi Sv. Lovre, nakon čega se vinogradari i gosti upute u jedan od obližnjih vinograda gdje je održana ceremonija orezivanja i posvete vinograda. Vivodinski vinogradari su, baš kao i njihovi kolege iz drugih područja naše županije, prošle godine imali lošu godinu zbog tuče i obilne kiše.

Udruga vinogradara, vinara i voćara okuplja stotinjak proizvođača vina sa ozaljsko-vivodinskog područja. Većina njih nakon blagoslova trsova okuplja se u vinskim podrumima, gdje se, uz kušanje vina i kobasice, druženje nastavlja duboko u noć.

vincekovo_vivodina2