Bez prebivališta ostalo 16.000 osoba na području PU karlovačke

KARLOVAC – Čak 16 tisuća osoba na području Karlovačke županije izbrisano je iz evidencije o prebivalištu. Razlog – nisu se do 29. prosinca javili u policiju kako bi regulirali svoje prebivalište, iako je rok da to učine iznosio pune dvije godine. Naime, 29. prosinca na snagu su stupile odredbe Zakona o prebivalištu donesenog 2012. godine.

– Sukladno Zakonu o prebivalištu, iz evidencije je izbrisano nekoliko kategorija građana; oni s prebivalištem u Hrvatskoj koji su stekli uvjete za osobnu iskaznicu, ali je nikada nisu zatražili, oni kojima je osobna iskaznica istekla prije više od 15 dana, a nisu zatražili novu, kao i oni koji žive na nepostojećim adresama, bb ili nula. Takvih građana bilo je oko 16 tisuća, a među njima najviše je bilo onih koji nikad nisu ni ishodili osobnu – kaže Jasminka Toljan, voditeljica Službe upravnih i inspekcijskih poslova.

Također, iz evidencije su brisane osobe s fiktivnim prebivalištem za koje je policija terenskom provjerom ustanovila da ne žive na prijavljenim adresama, kao i osobe koje su iselile iz Hrvatske, a da nisu odjavile prebivalište. Takvih je do 31. siječnja ove godine izbrisano ukupno 426 na području PU karlovačke.

Osobe koje su brisane za sada neće snositi druge sankcije osim samog brisanja iz evidencije, a ako žele prijaviti prebivalište i biti ponovo uvršetene u popis birača, moraju doći u policijsku postaju na čijem području prebivaju i predati zahtjev za izradu osobne iskaznice.

Što se pak tiče broja osoba koje imaju prijavljeno prebivalište, nakon brisanja ovih 16 i pol tisuća građana iz evidencije, stvari stoje ovako: na području PU karlovačke, odnosno Karlovačke županije, prebivalište ima 143 523 hrvatskih državljana, od toga su u Karlovcu prijavljene 67 182 osobe.