OŠ Dubovac bila je domaćin 57. školskog natjecanja Klubova mladih tehničara

KARLOVAC – Osnovna škola Dubovac danas je bila domaćin završnici 57. školskog natjecanja Klubova mladih tehničara. Natjecanja su počela u ponedjeljak, u 28 županijskih škola, a radi se o najstarijoj smotri učenika koja pridonosi razvoju tehničkih kompetencija i kreativnosti učenika.

Osnovna škola Dubovac jedna je od rijetkih u Hrvatskoj u kojoj bez prekida djeluje Klub mladih tehničara, koji je s radom počeo davne 1963. godine. Cilj je očuvanje i njegovanje tehničke kulture kao dijela opće kulture, a interes mladih daje nadu da će klub i dalje živjeti.

U natjecanju su tri kategorije ocjenjivanja – teoretsko znanje, izrada praktičnog rada te obrana i objašnjenje kako se to načinilo i koju funkciju ima i kako bi se mogla prijaviti neka inovacija da bi rad bio kvalitetniji i bolji, pojašnjava mentor – savjetnik Miljenko Ožura.

Oni učenici koji su zahtjevniji i ne mogu u školi pronaći sve što ih zanima pohađaju tečajeve pri Zajednici tehničke kulture Karlovac, a osobit interes pokazuju za robotiku, dodaje Ožura.

Tehnička kultura nekad je bila jedan od vodećih predmeta, svako dijete bilo je uključeno u neku aktivnost, danas je situacija u potpunosti drugačija, naime tehnička kultura spala je na jedan sat tjedno, a upravo zahvaljujući tehničkoj kulturi razvija se strpljivost i upornost u radu, kaže Ožura, te dodaje da se danas moramo zapitati kuda ide tehnička kultura, te joj se ponovo okrenuti.

tehnicari13021