Tribina o ekonomici rasta i punoj zaposlenosti

KARLOVAC – “Ekonomika rasta i pune zaposlenosti u Hrvatskoj” naziv je tribine koju su organizirali HGK – Županijska komora Karlovac i Udruga karlovačke akademske zajednice. Uvodno izlaganje održao je jedan od najpoznatijih hrvatskih ekonomista prof. dr. Tihomir Domazet. On je i autor knjige pod istim nazivom, koju su prošle godine izdali Hrvatska gospodarska komora i Institut za financije i računovodstvo.

Tihomir Domazet prije desetak godina predviđao je veliku ekonomsku krizu te je razvio održiv ekonomski model koji bi mogao biti rješenje hrvatskih problema. U proteklih 200 godina, naglašavam bilo je i uspona i padova hrvatskoga gospodarstva. Međutim, baš nikada se nije dogodilo da u dvadesetogodišnjem razdoblju nije bilo ekonomskog rasta, a to se dogodilo u razdoblju 1990. do 2010. godine kaže Domazet.

Osim pada bruto domaćeg proizvoda i gubitka radnih mjesta, smanjene su i investicije i industrijska proizvodnja, dodaje Domazet te upozorava kako je sadašnja ekonomska politika neodrživa. BDP je pao za 12,5 posto u šest godina krize.

U ovom modelu prije svega se radi o ekonomici rasta na novim osnovama, o punoj zaposlenosti, o investicijama na drugačiji način, o novcu odnosno o cjelovitom i konzistentnom sustavu, kaže Domazet. Vidljivo je da dosadašnja ekonomska politika ne donosi rezultate i da ju je potrebno stubokom mijenjati, zaključuje Domazet koji smatra da je upravo model o kojem govori najbolje rješenje.