Sporna lokacija spomen sobe branitelja u Ozlju

OZALJ – Na kojoj će lokaciji biti uređena spomen soba hrvatskih branitelja i hoće li ozaljski branitelji uoči 20. obljetnice Oluje dobiti park ili ulicu, teme su koje su izazvale najviše interesa na jučerašnjem aktualcu Gradskog vijeća grada Ozlja. Iako je na jednoj od prethodnih sjednica prihvaćen prijedlog Odbora za branitelje Domovinskog rata za imenovanje Parka hrvatskih branitelja kod zgrade gradske uprave, mišljenje je dijela vijećnika, pa i same gradonačelnice, da se radilo o ishitrenoj odluci.

Budući da imaju u planu otvoriti spomen sobu hrvatskih branitelja povodom obilježavanja obljetnice Oluje, ozaljske branitelje zanimalo je poduzima li nešto gradska uprava po tom pitanju, odnosno kada će im biti dodijeljen traženi prostor. Naime, na sjednici gradskog vijeća u studenom prihvaćen je prijedlog o uređenju spomen sobe, no problem je lokacija, odnosno činjenica da bi ta soba trebala biti smještena u prostor koji trenutno koristi Vatrogasna zajednica.

– Mogao se čuti prijedlog da se vatrogasce premjesti u prostor gdje su sada javni radovi, no mi trebamo i vatrogasce koje financiramo iz proračuna, a također i ove godine planiramo zapošljavati putem javnih radova jer HZZ tu mjeru financira u 100-postotnom iznosu, zato moramo naći neko drugo rješenje, jer ovo je nužno za grad. Priču oko dostojnog obilježavanja značaja branitelja ćemo napraviti, ali prvo trebamo napraviti ove stvari koje su važne i koje su izražene u novcu – poručila je gradonačelnica Gordana Lipšinić.

SDP-ova vijećnica Biserka Vranić predložila je da soba u spomen na hrvatske branitelje bude uređena na Starom gradu te postane dio stalnog postava koji će umjesto samo za uži krug ljudi biti otvoren za sve posjetitelje.

Niti imenovanje Parka hrvatskih branitelja neće ići jednostavno, naime gradonačenica smatra da neuređena zelena površina ne zaslužuje da ju se zove parkom te nudi drugi prijedlog.

– Ne vidim što je dostojanstveno u tome da se postavi ploča na jednoj neuređenoj zelenoj površini, mislim da je bolje rješenje imenovati ulicu posvećenu hrvatskim braniteljima – smatra Lipšinić.

Oko ovih tema, dogovoreno je, vijećnici će još razgovarati, a branitelji će na konačna rješenja morati još malo pričekati.

error: Content is protected !!