Grad diže kredit od 13,5 milijuna kuna– Kirinić upitala koga ćemo objesiti ako euro podivlja

KARLOVAC – Koga ćemo mi objesiti ako za devet godina dođe do eksplozije valutne klauzule, upitala je laburistica Snježana Kirinić povezavši paralelu s građanima koji su dizali kredite vezane uz švicarski franak te dodala tko će u tom slučaju preuzeti odgovornost.

Naime sa 12 glasova za, jednim protiv i četiri suzdržana, vijećnici su usvojili odluku o kreditnim zaduženju u iznosu od 13,5 milijuna kuna koji će biti uloženi u projekte energetske učinkovitosti na objektima društvenog standarda, a to su dvorana Mladost, dječji vrtići Gaza i Turanj te Osnovne škole Rečica, Švarča, Mahično, Skakavac i Turanj. Većinom se tu radi o izmjenama fasade i stolarije te rekonstrukcije kotlovnica.

– HBOR je prihvatio naš zahtjev jer je bio kvalitetan. Kredit je iznimno povoljan s kamatnom stopom od 3% i uvjeravam vas da niti jedna poslovna banka nema tako povoljnu kamatnu stopu. Kredit će se koristiti tijekom ove i iduće godine, nakon čega slijedi godina dana počeka pa otplata do 2024. godine, pojasnila je pročelnica UO za proračun i financije Lidija Malović.

– Niti jedan kredit nije povoljan, proračun grada je veći od 200 milijuna kuna i to je dovoljan novac. Iz proračuna se moglo izdvojiti 13 milijuna kuna za ove projekte jer ako se nije moglo izdvojiti, pitam se što se radi s tim novcem? Financira hladni pogon? – upitala je pak SDP-ova Marina Novaković Matanić.

Što se rizika tiče, to ne može nitko predvidjeti i najbolje bi bilo imati gotovinu i graditi objekte odgovorila je pročelnica Malović napomenuvši kako se još sjeća mučnih razgovora kada su se radile uštede da bi se zatvorio proračun za ovu godinu.

– Da smo uzeli 13 milijuna iz proračuna, bilo bi dodatnih ušteda koje se ne bi svidjele mnogima, dodala je Malović.

Svidjelo se kome ili ne, ali pojedini vrtići i škole kroz naredni period bit će energetski učinkoviti, a mi 13 milijuna kuna idućih 10 godina zaduženi. No uštede kod ovakvih projekata su velike, a isplativost ulaganja u energetsku učinkovitost je, kažu, sedam godina.