Sjednica Gradskog vijeća uz povišene tonove

KARLOVAC – Prva sjednica karlovačkog Gradskog vijeća ove godine protekla je u znaku povišenih tonova, ali i duhovitih dosjetki. Tradicionalno, iskre su frcale na relaciji Marina Novaković Matanić – Damir Jelić koji su raspravljali o antifašizmu, ali i zapošljavanju po stranačkoj liniji.

Već na početku sjednice bilo je jasno da nas čeka još jedna zanimljiva rasprava jer je nezavisni vijećnik Davor Petračić predsjedniku Gradskog vijeća Damiru Mandiću poklonio žarulju. Kao i na početku svake sjednice Petračić je rekao da očekuje pokretanje tema od važnosti za grad te istaknuo 500-injak zatvorenih obrta.

Nastavilo se pitanjem SDP-ovog Nikole Badovinca kojeg je zanimalo je li gradonačelnik antifašist i zašto nije obilježen dan sjećanja na žrtve holokausta. Antifašizam se dokazuje kroz djela, rekao je Jelić i dodao da je grad participirao sa 50 posto u izgradnji kosturnice u Gornjoj Trebinji u kojoj se nalaze kosti žrtava ustaškog režima. Odgovor nije zadovoljio vijećnicu Marinu Novaković Matanić koja je primjetila da u Trebinji nitko nije bio ove godine na obilježavanju dana stradanja tih ljudi.

Niste vi ti koji mjerite tko hoda po mjestima poklanjanja. Žrtve su presvete, iskrene i duboke da bi se licitiralo na nemjerodavan i nepristojan način. Nemojte govornicu koristiti za neistinito izlaganje, nego se trebate zahvaliti onima koji u ime grada od prvog dana podržavali tu akciju svjesni svih dubina tih duša, reagirao je zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić-

Predsjednik vijeća Damir Mandić zatražio je od vijećnika da od Gradskog vijeća ne rade tržnicu i opomenuo Novaković Matanić za neprimjeren nastup i rekao joj da se ponaša korektno ako to očekuje od drugih.

Najviše bure ipak je na relaciji Novaković Matanić – Jelić podiglo pitanje o zapošljavanju kćeri gradske pročelnice Lidije Malović i sina gradonačelnice Ozlja Gordane Lipšinić. Predbacila je i što će među prvima u Gradskoj upravi bez posla ostati hrvatski branitelj.

Kad spominjete branitelja, onda recite i da ima uvjete za mirovinu, da ne bi ispalo da smo socijalno neosjetljivi ili da nemamo jasan odnos prema Domovinskom ratu, odgovorio je Jelić.

Vijećnicom se orio gradonačelnikov glas: Što se tiče etiketiranja imenom i prezimenom, prozovite mene, tko je zaposlen od moje familije. Ne dopuštam to za kolegicu iz Ozlja. On je bio jedan jedini arhitekt na burzi. Zašto bi dijete moje, vaše ili bilo koga drugog trebalo nositi sjenu svojih roditelja? Oštro, s gnušanjem odbacujem, da je zaposlen jer je sin nezavisne gradonačelnice koja ima potporu desne koalicije – bio je jedini na burzi u to vrijeme. Koju poruku šaljemo mladima, mi iz politike, da ne odaze van? Sramota!

Nova sjednica Vijeća je za tjedan dana, ali bez aktualnog sata, stoga su vijećnici očito na ovoj sjednici odlučili biti kreativni i glasni.