Izložbom o svojoj bogatoj povijesti knjižnica proslavila 177. rođendan

KARLOVAC – Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić” proslavila je sinoć 177. rođendan.

Osnovana je 1. ožujka davne 1838. godine kao “Ilirsko čitanja društvo”, a ubrzo nakon osnivanja postala je najznačajnija kulturna ustanova u gradu. Knjižnica je od osnutka promjenila nekoliko lokacija, a na današnjoj lokaciji, u Šestićevoj ulici, nalazi se od 1976. godine. Dograđena je 2007. godine, kada je uz postojećih 1.600 kvadrata, dobila dodatnih 200 kvadrata novog prostora.

Povodom 177. rođendana Gradske knjižnice sinoć je otvorena izložba “Stadt Agram” i Društvo narodne knjižnice karlovačke, autorice Rosane Mikulić.

– Karlovačka narodna čitaonica čitaonica bila je središte društvenog i kulturnog života i najvažnije okupljalište hrvatskih kulturnjaka koji su željeli spasiti hrvatski jezik od mađarizacije i germanizacije. Ovom izložbom, koja je organizirana u suradnji s Gradskim muzejom Karlovac, Glazbenom školom i udrugom Historia Viva, željeli smo probližiti građanima ovaj zanimljiv i plodonosan period karlovačke kulturne povijesti – kaže ravnateljica Gradske knjižnice Jasmina Milovčić.

Sinoć su ujedno dodijeljene nagrade najvjernijim članovima knjižnice, koji su lani bili najaktivniji kada je riječ o broju pročitanih knjiga. U kategoriji predškolaca najčitatelj je šestogodišnji Ivor Truka, u dječjoj kategoriji najviše su knjiga pročitale 12-godišnja Ivana Martišković i 14-godišnja Stela Bekan, dok su u kategoriji odraslih najčitateljice Ljiljana Badrić, Branka Ivković i Nada Milakara.