Konačno čist zrak u Draganiću

DRAGANIĆ – Nakon gotovo 6 godina čini se da je završila najveća noćna mora stanovnika Draganića. Naime, tvrtka Remondis Medison izgubila je sve dozvole za gospodarenje otpadom u svojim postrojenjima u Draganiću. Ako Ministarstvo zaštite okoliša ostane pri svojoj odluci o neproduživanju dozvola, Draganićaki mogu odahnuti, jer će konačno imati čist zrak za koji su se godinama borili.

Kako je izvjestio načelnik Općine Stjepan Bencetić, iz Inspektorata zaštite okoliša napokon su stigle dobre vijesti za Draganić i njegove stanovnike. Tvrtka Remondis Medison koja je obavljala poslove gospodarenja opasnim i neopasnim otpadom ostala je bez svih dozvola za obavljanje tih vrsta poslova.

– Zadnjim inspekcijskim nadzorom na lokaciji u Draganiću provedenim 5. veljače 2015. godine utvrđeno je da trgovačko društvo Remondis d.o.o. obavlja djelatnost gospodarenja neopasnim otpadom bez važeće dozvole, te je Inspekcija zaštite okoliša zabranila obavljanje djelatnosti gospodarenja neopasnim otpadom na navedenoj lokaciji. Uz to, Remondis Medisonu je 31. prosinca 2014. godine istekla dozvola za gospodarenje opasnim otpadom na lokaciji Draganić, te s početkom 2015. godine Remondis Medison d.o.o. nema valjanih dozvola temeljem kojih može obavljati gospodarenje otpadom na lokaciji u Draganiću, pročitao je dopis Inspektorata zaštite okoliša načelnik Općine Draganić Stjepan Bencetić.

Stanovnici Draganića protiv gospodarenja opasnim otpadom u središtu svog mjesta bore se još od 2009. godine, kad je prvu dozvolu dobila tvrtka Ekologija Maržić. U međuvremenu, nakon raznih prosvjeda, tužbe Ekologije Maržić protiv bivšeg načelnika Stjepana Goluba, njegove pobjede na sudu, te brojnih prepiski Općine i Ministarstava, stvari su se ipak okrenule na stranu stanovnika.

Zanimljivo je da je prikupljanje opasnog i neopasnog otpada zabranjeno tvrtki Remondis Medison iz Draganića, no od siječnja prošle godine dio njegovog posla obavlja tvrtka Remondis Ekologija. Remondis Medison po bolnicama sakuplja infektivni otpad, zatim ga prevozi u Jastrebarsko na lokaciju treće tvrtke, gdje ga Remondis Ekologija obrađuje i šalje u spalionicu u Austriju.