Krenula s radom Bijela sova, prvi čitateljski klub slijepih i slabovidnih osoba

KARLOVAC – Obzirom na tehničku i stručnu pomoć koju nude educirani knjižničari i zvučne knjige koje posjeduje u svom knjižnom fondu, u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” rođena je ideja o osnivanju čitateljskog kluba za slijepe i slabovidne osobe. Tako je u suradnji s Hrvatskim čitateljskim društvom i uz pomoć Hrvatskog saveza slijepih osnovan prvi i za sada jedini čitateljski klub za slijepe u Karlovačkoj županiji “Bijela sova”, koji je danas održao svoj prvi službeni susret.

 

– Karlovačka knjižnica prva je u Hrvatskoj osnovala čitateljski klub namijenjen osobama oštećena vida. Klub “Bijela sova” samo je nadgradnja dosadašnjih usluga koje knjižnica već godinama pruža svojim slijepim i slabovidnim korisnicima. Naime, upravo naša gradska knjižnica bila je 2003. godine prva narodna knjižnica u Hrvatskoj koja je počela pružati usluge slijepim i slabovidnim osobama. Zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s udrugama slijepih, rođena je i ova ideja – rekla nam je Jasmina Milovčić, ravnateljica GK “Ivan Goran Kovačić”.

– Educirani jesmo, imamo volje i želje, u fondu imamo preko 200 zvučnih knjiga, pa mislimo da je knjižnica idealno mjesto za ovakve susrete – dodaje predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva Kristina Čunović.

Zahvaljujući suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe novi naslovi i dalje će stizati. Korisnici su zadovoljni izborom naslova, kao i samom idejom osnivanja kluba.

– Ideja je fantastična i drago mi je da smo dobili mjesto gdje se možemo podružiti, nasmijati, porazgovarati o knjigama. I inače sam redovni član knjižnice, a na ove susrete sigurno ću redovito dolaziti – kaže Danica Rob, jedna od devet članova koliko klub za sada broji.

Susreti Čitateljskog kluba “Bijela sova” ubuduće će se odvijati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu od 15 do 17 sati, na Audiovizualnom, odnosno nekadašnjem Glazbenom odjelu gradske knjižnice.