Velik odaziv na edukaciju o obvezama subjekata u poslovanju hranom

KARLOVAC – Hrvatski potrošači ubuduće ne bi trebali imati problema sa čitanjem sitnih slova na deklaracijama prehrambenih proizvoda. Također, ne bi se smjelo dogoditi da bez svojeg znanja kupe i konzumiraju proizvod koji sadrži alergene, da na proizvodu ne mogu pronaći podatak o zemlji podrijetla, ili da, ako se radi o smrznutoj hrani, na pakiranju ne bude označen datum zamrzavanja.

Naime, od prosinca prošle godine na snazi su novi propisi o označavanju hrane u skladu s europskim standardima, čiji je cilj osigurati visoku razinu zaštite zdravlja i interesa potrošača, odnosno pravo na ispravne i jasne informacije o hrani koju konzumiraju.

Obavezne promjene deklaracija i ambalaže ne bi trebale utjecati na veće troškove proizvođača, a time ni na povećanje cijena. Naime, novi propisi nisu stupili na snagu preko noći već je bilo dovoljno vremena za prilagodbu, čak 3 godine – kaže Sanja Kolarić Kravar, voditeljica Službe za označavanje i temeljne zahtjeve kvalitete hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

Krajem 2016. godine obavezno postaje i navođenje nutrititivne deklaracije, tj. energetske i hranjive vrijednosti hrane. Za poštivanje ovih propisa odgovorni su svi subjekti u poslovanju s hranom čija djelatnost uključuje pružanje informacija o hrani potrošačima, od proizvođača do objekata javne prehrane.