HKS ipak izlazi na izbore za mjesnu samoupravu; SDP će tražiti poništavanje

KARLOVAC – Izbori za mjesnu samoupravu u Karlovcu, koji bi trebali biti 12. travnja, su, barem što se tiče SDP-a, upitni. Iz ove stranke najavljuju da će zbog pogrešaka u postupcima tražiti poništenje još neodržanih izbora. Sve je krenulo jutros kad je potpredsjednik Hrvatske konzervativne stranke Mihovil Stanišić sazvao konferenciju za medije na kojoj je rekao je je netko u Karlovcu pokušao zamračiti demokratske procese.

Nakon sastanka proširenog sastava Gradskog izbornog povjerenstva u kojem su uz pet djelatnika gradske uprave bili Nikša Antica iz HDZ-a, Denis Janžetić iz HSS-a, Snježana Kirinić iz Hrvatskih laburista te Marina Niovaković Matanić iz SDP-a donesena je odluka da se Hrvatskoj konzervativnoj stranci ne dopusti izlazak na izbore za mjesnu samoupravu jer nemaju ogranak registriran u Karlovcu.

Stanišić smatra da je prošireno povjerenstvo izvršilo pritisak i da je to razlog zabrane sudjelovanja na izborima, jer je nakon te odluke i žalbe Konzervativne stranke Gradsko izborno povjerenstvo na čelu s Marinom Golubić poslalo upit Ministarstvu uprave. Iz Ministarstva je stigao odgovor: “…nije od odlučujućeg značaja činjenica trenutka registracije i početka djelovanja ustrojstvenog oblika političke stranke, već činjenica da je politička stranka HKS bila registrirana u RH u trenutku raspisivanja izbora za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti grada Karlovca”.

Gradsko izborno povjerenstvo nakon toga poništilo je svoje rješenje i dopustilo sudjelovanje Hrvatskoj konzervativnoj stranci na izborima. Stanišić dodaje da će tražiti da Gradsko vijeće promijeni odluku o načinu izlaska na izbore za mjesnu samoupravu, odnosno, promijeni članak kojim se propisuje da na njima ne mogu sudjelovati stranke koje nisu registrirane u jedinici lokalne samouprave. Konzervativna stranka će se pojaviti na mjesnim izborima i to u tri gradske četvrti Baniji, Zvijezdi i Dubovcu.

No, tome se protive SDP-ovci koji smatraju da se tumačenje Ministarstva uprave kosi s odlukom Gradskog vijeća donesenom prije mjesec dana. SDP-ovci kažu kako je prilikom predaje njihovih kandidacijskih lista gradsko izborno povjerenstvo zatražilo punomoć Zorana Milanovića kako bi Žarko Latković mogao predati liste SDP-a. Smatraju da je to dokaz da pravila ne vrijede za sve jednako.

Novaković Matanić kaže i kako smatra da nema smisla promjena propisa nakon izbora jer na ovim će se kršiti odluka Gradskog vijeća, u kojoj stoji da stranka mora imati ogranak u Karlovcu, stoga SDP traži poništenje izbora i raspisivanje novih.

Osim Konzervativcima sudjelovanje na ovim izborima onemogućeno je Novom valu i Reformistima.