Biskup Šaško: Veliki petak je prilika za one koji se zalažu za društvo bez Krista

KARLOVAC – Na najveći kršćanski blagdan, Uskrs, vjernici se, prema tradicionalnim običajima, međusobno daruju pisanicama koje simboliziraju život i blaguju šunku, a hranu prije toga odnose u crkvu, na uskrsnu misu. Tako je bilo i danas u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu, gdje je svetu misu predvodio pomoći biskup zagrebački Ivan Šaško. Biskup je naglasio sve veću razliku između iskonskog kršćanskog i modernog svijeta, koji, kaže, sve više kršćane ističe kao nepoželjne.

U svojoj propovijedi biskup Šaško danas se dotaknuo poznatih svjetskih književnika, posebno se prisjećajući brojnih djela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Veliki petak je dan kad je umro Bog i prilika je za one koji se u javnom govoru i djelovanju zalažu za društvo bez Krista da nametnu svoje razmišljanje o svijetu bez religije i vjere, zaključio je biskup.

Pod dojmom riječi koje je Dostojevski zapisao još u 19. stoljeću, biskup Šaško naglašava što se može dogoditi ako nestane vjere i ako čovjek zaniječe Boga. Upravo nam Isusovo uskrsnuće govori o prisutnosti Boga na ovom svijetu, govori biskup Šaško u svojoj propovjedi. On nam daje nadu i ljubav, te snagu za zemaljski život koji vodi jednog dana k nebu, zaključuje biskup.

Današnja, uskršnja sveta misa ujedno je bila i za Jakova Rubida, dječaka koji je postao simbolom dječje borbe protiv zloćudne bolesti i simbolom snage ljudskog duha.