Novi respirator na probnom radu u OB Karlovac

KARLOVAC – Dobra suradnja Opće bolnice Karlovac i regionalnog predstavništva tvrtke General Electric traje čitav niz godina, a upravo zahvaljujući tome na Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu na posudbu je stigao respirator najnovije generacije. Aparat za disanje Karlovcu će ostati na probnom radu koliko bude potrebno.

Na Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu na posudbu je stigao respirator najnovije generacije. Radi se o aparatu za disanje s posebnom tehnologijom koja omogućuje bržu spoznaju patoloških procesa u plućima i tijelu čovjeka, a s druge strane bržu, pravovremenu i precizniju reakciju reakciju što znači da pacijent ima veće šanse za bolje i kvalitetnije liječenje, kaže voditelj Odjela Josip Žunić. Nekoć se to radilo pomoću ljudskih osjetila, a moderne tehnologije omogućile su da se bolesni procesi spoznaju satima ili danima ranije kad se događaju na mikroskopskim razinama.

Respirator ima sve američke kao i europske certifikate, a najprije je stigao upravo u Karlovac, barem što se tiče šire regije. Ovaj odjel od 1996. godine prati modernu tehnologiju, jedini na širem prostoru.

U Karlovcu je duga povijest intenzivne medicine odnosno anesteziologije, liječnici su bili izuzetno kvalitetni i postavili dobre temelje, bez njih bi bio nemoguć razvoj ove grane medicine do nivoa na kojem je danas.

Vrijednost novog respiratora je između 15 i 30 tisuća eura što ovisi o njegovoj nadogradnji.