Brončano odličje tvrtki TTK na prestižnom skupu inovatora

ŽENEVA – Tvrtka TTK iz Karlovca osvojila je brončano odličje na jednom od najprestižnijih godišnjih skupova inovatora, 43. Međunarodnom sajmu inovacija PALEXPO u Ženevi koji je održan od 15. do 19. travnja. Ondje se predstavilo devet hrvatskih inovatora i inovativnih tvrtki, a čak osam osvojilo je i odličja.

Zlato su osvojili tvrtka Bernarda iz Nedelišća za „Cool Vision” madrac, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca za MBO-T tehnologiju održivog razvoja i tvrtka Altpro iz Odre za sustav za osiguranje željezničko cestovnih prijelaza s daljinskom kontrolom RLC23. Zlatnim medaljama nagrađeni su i najmlađi hrvatski predstavnici u Ženevi, srednjoškolci Ivan Kožar i Tin Biršić iz Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić – Grad. Mladi Kožar ondje je predstavio svoj novi pristup 3D grafičkom prikazu u punom spektru boja odnosno 3D hologramski displej, a Tin Biršić Cloud Security System.

Brončane medalje pripale su Vinku Rogini iz Lučkog za Balzam Mirela, Klaudiu Šturmanu iz Rovinja za uređaj za višerednu proizvodnju, oblikovanje, transport i rezanje ćevapčića, keksa i pljeskavica s automatiziranim upravljanjem i tvrtki TTK za metodu za smanjivanje aksijalne sile na centrifugalnim višestupanjskim pumpama.

Ivanu Milunu iz Sinja za postupak dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova kuća uručena je posebna plaketa rumunjskog ministarstva znanosti i obrazovanja.

U Ženevi je ove godine predstavljeno oko tisuću inovacija iz 45 zemalja svijeta. Hrvatski inovatori predstavili su se u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture te uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvitak. I ove je godine ondje 16. travnja već tradicionalno održan Dan hrvatskih inovatora kojem je između ostalih prisustvovao i Ivan Božac iz Hrvatske gospodarske komore, a inovatore je posjetio i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina.