Jurjevo u Zadobarju – sveti Juraj mještanima nagovijestio plodnu godinu

KARLOVAC – Na današnji datum obilježava se blagdan svetog Jurja.

Zadaća svetog Jurja je donijeti dobru energiju, snagu i radost, te osigurati dobru žetvu i plodnu godinu. Blagdan svetog Jurja simbolizira buđenje prirode, zelenilo i plodnost. Običaji vezani uz Jurjevo imaju duboku tradiciju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, pa tako i u okolici Karlovca. Upravo čuvanje tradicije glavni je zadatak kulturno-umjetničkih društava, a KUD Zadobarje ove se godine posebno potrudio kako bi ove običaje prenijeli i mlađim generacijama.

U svakom dvorištu otpjeva se tradicionalna pjesma o dolasku svetog Jurja i ukućanima se daruje zelena grančica, jer prema starom vjerovanju zelenilo koje prolista oko Jurjeva ima moć da prenese zdravlje na ljude, stoku i usjeve. A kako bi zahvalili svetom Jurju na nagovještaju plodne godine, i domaćini na kraju daruju povorku, za što još jednom budu nagrađeni pjesmom koja nosi obećanje dobre sreće.

KUD Zadobarje već desetak godina njeguje ovaj stari običaj, da ove su godine po prvi je puta organizirali obilazak domaćinstava na konjima, rekao nam je predsjednik KUD-a Dragutin Sudac.