Karlovčanke učile o metodama samoobrane

KARLOVAC – Lopovi koji otimaju torbice bakicama, provalnici koji upadaju u stanove i vežu vlasnike, nasilnici koji u mračnim dijelovima grada napadaju žene. Nisu to nažalost situacije koje vidimo samo na filmu, već scene koje se događaju i u naizgled mirnim gradovima kao što je Karlovac. Upravo zato važno je znati kako se ponašati nađemo li se u takvoj neželjenoj situaciji. Što učiniti i kako se postaviti naučile su danas polaznice tečaja samoobrane za žene koji je održan u organizaciji Fitness studija za žene Magic Well i Karate kluba Karlovac.

Tečaju se odazvalo tridesetak djevojaka i žena, koje su kroz teoriju, ali i praktični prikaz situacija u kojima bi se mogle naći, dobile osnovne informacije kako se zaštititi od napadača koji vrebaju na ulicama.

– Postoje četiri osnovna pravila. Prvo glasi – nema panike, što znači da morate kontrolirati strah. Drugo pravilo je da koristite tehniku samoobrane koju najbolje poznajete i koja je najjednostavnija, treće je da udarite napadača što jače i četvrto je da se udaljite s mjesta napada i zatražite pomoć – kaže voditelj tečaja Daniel Bjelivuk, predsjednik Karate kluba Karlovac.

I još jedan važan podsjetnik – u moru beskorisnih predmeta koji se uobičajeno nalaze u ženskim torbicama, pronađite mjesta i za ono što bi vam moglo spasiti život, a to je sprej suzavac. Kod samoobrane mogu vam poslužiti i predmeti kao što su ključevi od automobila, kišobran, sprej za kosu i ostalo što vam se nađe pri ruci u ključnom trenutku.

Na današnjoj dvosatnoj radionici polaznice su imale priliku čuti osnove o metodama prevencije i samoobrane, dok pravi tečaj ipak traje 12 sati. Možete ga pohađati u Karate klubu Karlovac.

error: Content is protected !!