Predstavljena poštanska marka s motivom vijadukta Modruš 1

JOSIPDOL – U promet je danas puštena poštanska marka s motivom vijadukta Modruš 1, koji je prvi i najduži u nizu od triju istoimenih vijadukata na dionici autoceste A 1 Ogulin – Brinje. Nalazi se u blizini naselja i ruševine starog grada Modruša koji je nekada bio i sjedište Županije modruške. Zahvaljujući ovoj impozantnoj građevini dugoj 516 i visokoj 50 metara, svoje mjesto na marki koja će obići svijet sada ima i motiv Josipdolskog kraja.

– Ova prigodna marka nije samo filatelistička vrijednost već i promocija našeg prekrasnog kraja. Vjerujem da će ova marka promovirati općinu Josipdol kako unutar Hrvatske tako i van nje, naglasio je na predstavljanju marke u OŠ Josipdol predsjednik Općinskog vijeća Zdravko Jandrlić.

– Značaj modruškog vijadukta tim je veći jer marka je predstavljena u godini kada Modruška biskupija slavi 555 godina svog postojanja. Spoj svega što se događalo u povijesti, sadašnjosti i budućnosti sažeto je u ovu vrijdnost mosta, dodao je pak župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Oštarija Ante Luketić.

Od 1991. godine od kada je Hrvatska pošta nakon osamostaljenja države počela tiskati poštanske marke, ukupno je u promet pušteno 1.000 poštanskih marki. Marka s motivom vijadukta Modruš 1 kao i ona na kojoj se nalazi most na Krki početak su novog ciklusa drugih tisuću poštanskih marki, a dio su druge serije poštanskih marki s motivima mostova i vijadukata.

– Hrvatska pošta nastoji na poštanskim markama prikazati sve ono što je vrijedno u našoj baštini, povijesti, naše uspješne sportaše, prirodne ljepote i sve ostalo čime se ponosimo, istaknula je dr.sc. Stela Prislan Fujs iz Ureda za korporativni marketing i razvoj Hrvatske pošte.

– Ponosni su i filatelisti, jer svaka nova poštanska marka novo je veselje, pogotovo kada predstavlja naš kraj. Uz ovu kao i svaku do sada izdanu marku, napravljena je i prigodna omotnica te žig prvog dana. Ova marka obići će svijet i biti dio kolekcije brojnih filatelista koji će se na taj način i raspitivati i informirati o ovom kraju, što je dodana vrijednost današnjeg predstavljanja, poručio je predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Karlovac Miroslav Krnić.

Marka je tiskana u 30.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 7,60 kuna, a možda osvoji iduće godine i nagradu najljepše poštanske marke u Hrvatskoj što je uspjelo još jednoj marki s motivom iz naše županije, onoj na kojoj je Tounjski most.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/modrus_marka/*{/rokbox}