Igor Zidić sinoć u Karlovcu prestavio knjigu poezije

KARLOVAC – Drag mi je Karlovac, imam mnogo, mnogo veza davnašnjih ovdje od Tartaljine retrospektive, odavne veze s Vaništom, sentimentalne veze s Karasom i nekim počecima našeg slikarstva tako da je to to.Tu smo blizu, bilo bi mi neobično reći bilo što osim da Karlovac osjećam kao dio Zagreba i vjerojatno obratno, rekao je sinoć Igor Zidić, predstavljajući svoju knjigu “Kost i gozba Pjesme 1957.-2011.”.

Promocija je održana sinoć u punoj Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, a o književnom stvaralaštvu Igora Zidića govorila je profesorica hrvatskog jezika u mirovini te članica predsjedništva Matice hrvatske Neda Omrčen te književnik i kritičar Davor Šalat.

mh11 

– To je nevjerojatna poezija, dragocjena za nas, ona je zaista originalna, pisana je izvan svih moda, a moderna je do kraja, silno silovita, a jednostavna. Zapravo Zidić je minijaturist. Tko god otvori Zidićevu poeziju i duboko zaroni u taj jedan golem prostor jezika, on ne može izaći neoduševljen, nego upravo oduševljen. Zidić zna oduševiti svim mogućim tehnikama jer ih zaista ima, tehnika je zapravo njegovo područje. Svi motivi iz života manji su od te tehnike. Ako se i može kazati da je netko virtuoz u nečemu to je onda Zidić u jeziku, kazala je prof. Omrčen.

Sinoć predstvljena zbirka pjesama “Kost i gozba: Pjesme 1957.-2011.” svojevrsna je retrospektiva Zidićeva pjesničkog rada koja donosi gotovo 300 pjesama iz različitog razdoblja njegova stvaralaštva, a brojne pjesme iz ove zbirke objavljene su u šezdesetak pjesničkih antologija na hrvatskom i mnogim stranim jezicima.

Promocija knjige održana je u suradnji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” te karlovačkog Ogranka Matice hrvatske.