KABA

Jelić: Obilježavanje 9. svibnja od ove godine na Turnju

KARLOVAC – Nakon što je prije tri dana prisustvovao obilježavanju 70. godišnjice oslobođenja Karlovca, koju su organizirale antifašističke udruge grada i županije, gradonačelnik Damir Jelić danas je, kao što i najavio tim povodom, obilježio još jedan važni povijesni datum – Dan pobjede nad fašizmom koji se slavi diljem Europe u spomen na 9. svibanj 1945. godine kada je Njemačka potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom izaslanstva Grada Karlovca i Karlovačke županije jutros su položila vijenac i upalila svijeće kod spomenika na Turnju.Ovo je prvi puta da je na ovoj lokaciji obilježen današnji datum, ali ne i posljednji, najavio je gradonačelnik Damir Jelić.

– Svi totalitarni sustavi, bili oni fašizam, nacionalsocijalizam ili komunizam, upravo su na ovaj datum pali u Europi. Mi u Hrvatskoj nismo bili te sreće, ali smo doživjeli tu sreću na ovom prostoru, gdje je zaustavljen jedan totalitarizam i životinjsko divljanje protiv Hrvatske. U tom pogledu ovaj prostor je ujedinio sve istinske antifašiste, tako da nema većih antifašista od branitelja iz Domovinskog rata. Od sljedeće godine očekuje da će ovo biti jedan veliki protokol, s puno sudionika, da slavimo istinske europske vrijednosti – kaže Jelić.

Preostaje za vidjeti hoće li se antifašističke udruge složiti s Jelićevim prijedlogom da upravo Turanj postane lokacija velike proslave pobjede nad fašizmom, ili će se 9. svibanj iduće godine obilježavati bez njihova prisustva.