KABA

Pomagači osoba s invaliditetom još uvijek nisu prepoznati u društvu

KARLOVAC – Povodom Međunarodnog dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije pokušao je ukazati na problem članova obitelji osoba s invaliditetom, odnosno osoba koje žive u ulozi pomagača. U Karlovačkoj županiji živi oko 17 tisuća osoba s invaliditetom, te je barem dvostruko toliko njihovih pomagača. Iz Saveza su željeli ukazati na njihov status i podršku koju svakodnevno dobivaju.

Hrvatsko zakonodavstvo prepoznaje pojam roditelja njegovatelja, dok je pomagač osoba koja je s osobom s invaliditetom vezana uglavnom krvnim srodstvom i član je obitelji. Pomagač nije plaćen za svoj rad, nema podrške i kao takav nije prepoznat u sustavu socijalne skrbi.

Još jedna osjetljiva skupina su djeca pomagači, odnosno maloljetnici čiji su roditelji kronično oboljeli ili su osobe s invaliditetom. Ne postoji službeni broj tih pomagača, niti spadaju u nečije područje djelovanja, a izloženi su stresnim i neprimjerenim situacijama za njihovu dob. Zbog velikog problema pomagača Savez udruga osoba s invaliditetom provodi brojne projekte kako bi im olakšao život.

Kao dobar primjer rada s djecom s teškoćama u razvoju predstavljena je udruga Zvončić, koja je proteklih nekoliko godina učinila iskorak u pružanju usluga za djecu s teškoćama u razvoju, njihove roditelje i pomagače.