Najavljeni 37. Svibanjski zdravstveni dani

KARLOVAC – Ovogodišnji, 37. po redu Svibanjski zdravstveni dani, koji će biti održani u petak 22. svibnja, posvećeni su djeci. Točnije tema znanastvenog skupa čiji su glavni organizatori karlovačka podružnica Hrvatskog liječničkog zbora, Karlovačka županija i županijski Savjet za zdravlje, bit će “Nove smjernice i rijetke bolesti dječje dobi”. Gosti predavači bit će najeminentniji stručnjaci iz područja pedijatrije.

– Tražili smo i dobili najbolje. Od predavača, tu će biti profesorica Sanja Kolaček, pedijatrica gastroenterologinja iz Klaićeve bolnice, profesor Goran Tešević, infektolog iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” i profesorica Mirna Šubat Dežulović, pedijatrica nefrologinja iz KBC Rijeka – najavila je dr. Marija Spajić, voditeljica Odjela za pedijatriju OB Karlovac.

Ispred Gradske knjižnice u kojoj će se održavati stručni dio Svibanjskih zdravstvenih dana, odvijat će se javnozdravstvena akcija za šire građanstvo, koja je također ove godine u znaku najmlađih. Tema akcije je “Zdravi razvoj djeteta od rođenja”, a u sudionici su karlovačko Rodilište i Patronažna služba Doma zdravlja.

– Pokazat ćemo kako se njeguje novorođenče, kako se priprema pribor za kupanje, kako se mijenja pelena, njeguje pupak i provjerava tjelesna težina bebe. Također ćemo dijeliti prigodne uzorke za njegu novorođenčeta. Posebnu pažnju posvetit ćemo promociji dojenja i naših dviju grupa za potporu dojenju, kao i pravilnom uvođenju dohrane. Roditelji će moći dobiti tablice dohrane i informirati se kada uopće krenuti s uvođenjem dohrane – kaže Valerija Žapčić, voditeljica Patronažne službe.

Na akciji će se također predstaviti Udruga za inkluziju i kreativni razvoj “Stope” te Udruga za humanizaciju bolničkog liječenja djece “Sveta Veronika”. Program će trajati od 9 do 12 sati.