Dr. Crnica: Sanacija je bila uspješna, OB Karlovac više ne posluje s gubitkom

KARLOVAC – Proces sanacije karlovačke bolnice, koji je započeo prije gotovo pune dvije godine, bliži se kraju. Iako je vodstvo Karlovačke županije u veljači upozorilo da karlovačka bolnica realno i dalje posluje s minusom, odnosno da pozitivan rezultat imaju samo knjigovodstveno, zbog uplate 34 milijuna kuna koje je država lani doznačila za sanaciju starih dugova, sanacijska uprava bolnice to je demantirala i tvrdi – rezultati su postignuti i sanacija je bila uspješna.

– To možemo potkrijepiti brojkama, koje kažu da su se dugovanja, odnosno ukupne obveze karlovačke bolnice, smanjile za tri puta i ona su na razini potraživanja u ovom trenutku. To nam daje nadu prognozirati da će kraj godine biti jednako uspješan kao prva četiri mjeseca kada smo iskazali pozitivan financijski rezultat. Ne proizvodimo više gubitke, plaćamo svoje obveze prema dobavljačima i redovito isplaćujemo plaće – kaže sanacijski upravitelj dr. Suad Crnica.

Osim što se poslovalo bez gubitka, sanacijska uprava podsjeća da se u posljednja 23 mjeseca, otkako je u Općoj bolnici Karlovac postavljena sanacijska uprava, ulagalo u opremu i podizanje stanadrda karlovačke bolnice.

– Ulagalo se dosta u opremu, IT sustav, sigurnosne mjere. Prostore koji nisu bili obuhvaćeni ulaganjima iz decentraliziranih sredstava, a tražili su preinake, isfinancirali smo iz vlastitih sredstava, iz ušteda koje smo ostvarili, da bi pacijenti i osoblje imali što bolje uvjete – dodaje sanacijski upravitelj. Sve što je postignuto, zaključuje, rezultat je zajedničkog rada bolničkog osoblja.

Nakon završetka sanacijskog procesa slijedi još dvogodišnji nadzor, a tek potom bi bolnica trebala biti vraćena na upravljanje vlasniku, odnosno Karlovačkoj županiji.