OPG Gojak uz potpore Grada ulaže u mehanizaciju

KARLOVAC – Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jane Gojak u Zastinji bavi se proizvodnjom mlijeka, a ukupno imaju 70 grla stoke, 40 muznih krava i 30 junadi. Imanje na kojem danas uzgajaju krave u ratu je izgorjelo, tako da su iznova krenuli prije 20 godina. Svih tih godina ulagali su u blago, ali i u opremu, tako sada imaju traktore, kombajn, staje za sijenu i svu potrebnu mehanizaciju, a svoje mlijeko kojeg godišnje proizvode oko 170 tisuća litara prodaju Vindiji.

– S tim nismo baš zadovoljni, sad nam je tek stigla isplata za veljaču. To bi trebalo biti malo redovitije, teško je tako iz mjeseca i mjesec, a otkupna cijena je tek 2.80 kuna po litri, kazala nam je vlasnica OPG-a Jana Gojak.

Sva sredstva koja imaju ulažu dalje u proizvodnju, a u tome u protekle dvije godine kroz razne mjere poticaja pomogao im je i grad Karlovac. Ukupno su dobili oko 100.000 kuna, 75.000 kuna za nabavku mehanizacije te više od 26.000 kuna subvencija za spremanje voluminozne krme, za umjetno osjemenjivanje goveda te za subvenciju kamata za dva kredita. OPG Gojak danas je obišla i zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković.

– Ovo što ovdje vidim doista ulijeva u mene veliku nadu i optimizam da hrvatska poljoprivreda ima budućnost. Čujem da ova obitelj ima puno posla, poljoprivreda je jedan izuzetno zahtjevan posao, posao koji nema radno vrijeme. Međutim, ona je sasvim sigurno jedan od preduvjeta i najvažniji preduvjet opstojnosti hrvatskog sela, istaknula je zamjenica Kolaković.

Ove godine Grad je osigurao za poljoprivredu i ruralni razvoj milijun i 800 tisuća kuna, a OPG Gojak će se javiti i ove godine za nabavu prikolice i silosa za skladištenje žitarica.

– Samo uporno, moramo biti uporni i radit. Razmišljali smo o proširenju, o mljekomatu, ali to je prevelik posao, treba uz mljekomat biti stalno, velika su to ulaganja tako da za sada ništa od toga. Poljoprivreda općenito ima slabu podršku, nitko baš do nas previše ne drži, dodala je Jana Gojak.

Hrvatska proizvodi hrane za tek 2 milijuna ljudi, dok je kapacitet za 15 milijuna. No dok sami ne shvatimo koje bogatstvo imamo i dok ne počnemo više ulagati u ovakvu poljoprivredu, nažalost hranit ćemo se namirnicama iz uvoza koje često imaju i upitnu kvalitetu.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/opg_gojak_kolakovic/*{/rokbox}