Arheološki radovi u dvorištu Gimnazije, u planu rekonstrukcija kapelice

KARLOVAC – Već nekoliko dana traju arheološki radovi u dvorištu Gimnazije. Brojni radoznali prolaznici pitaju se o čemu je riječ i što se točno ovdje događa. Starijim Karlovčanima možda je i poznato da se ovdje do prije 67 godina nalazila kapelica svetog Ivana Nepomuka, koju su još 1845. godine izgradili karlovački vojnici u čast svog sveca zaštitnika.

Stotinjak godina kasnije, točnije 1948. godine, kapelicu je dao srušiti  tadašnji Gradski narodni odbor. Obrazloženje je glasilo da je previše izbočena na nogostup i zato smeta prolaznicima, te da električni transformator za Rakovac i okolicu koji je bio sadrađen uz nju predstavlja prijetnju samoj kapelici.

U povodu 250 godišnjice Gimnazije Karlovac cilj je rekonstruirati ju i vratiti Gimnaziji autentični izgled iz 19. stoljeća, rekao nam je prof. vjeronauka Tomislav Šegina. U Gimnaziji procjenuju da će za rekonstrukciju kapelice i zaštitne ograde od kovanog željeza biti potrebno oko 300 tisuća kuna.

Ako sve bude išlo po planu, dvorištu Gimnazije stari bi izgled trebao biti vraćen iduće godine, a novac planiraju pribaviti javljanjem na natječaje ministarstava ili nekog od EU fondova.

gimnazija_kapelica_2