Dokumentarac “Neprijatelj naroda” redateljice V. Starešine prikazan sinoć u Ozlju

OZALJ – U Starom gradu Ozlju, i to nedugo nakon što je premijerno prikazan u Zagrebu film „Neprijatelj naroda” scenaristice i redateljice Višnje Starešine prikazan je i u Ozlju. Organizatori projekcije ovog dokumentarnog filma su Grad Ozalj i Družba Braća Hrvatskoga Zmaja. Inače, Višnja Starešina je poznata novinarka te autorica knjiga i dokumentarnih filmova, a dokumentarni film “Neprijatelj naroda” njen je treći dokumentarac. Sva tri dokumentarca se na neki način bave teškim temama iz naše bliže ili daljnje povijesti.

film

(prepuna dvorana Starog grada Ozlja za vrijeme prikazivanja dokumentarca “Neprijatelj naroda”)

Njen prvi film “Treći pohod” osvojio je Platinasti Remi, najviše rangiranu nagradu festivala Worldfest Houston koji je nedavno održan u Houstonu. Film razotkriva vjersku i ideološku pozadinu djelovanja različitih militantnih islamističkih grupa u ratu u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća, uključujući i al- Qaidu, odnosno islamske borce Osame bin Ladena te njihovu povezanost sa lokalnim bošnjačkim vojnim i političkim strukturama. Dokumentarac „Zaustavljeni glas” osvojio je nagradu posebnog žirija Worldfesta.

Film rekonstruira posljednje dane Vukovara prije okupacije, posljednje dane Vukovarske bolnice i zločin na Ovčari, kroz tragičnu sudbinu legendarnog ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića. Najnoviji film “Neprijatelj naroda” koji je imao premijeru prije nekoliko tjedana u Zagrebu zapravo govori o sustavu komunističke represije iz jedne malo drugačije prestpektrive. Zapravo, film se bazira na svjedočanstvima žrtava komunističke represije, šestero obitelji koje su izgubile svoje bližnje 1945. i prati njihov život do današnjih dana.

nn1

(dokumentarni film kao svjedočanstvo o sustavu komunističke represije od Bleiburga do danas) 

Poseban dojam ovom filmu dala je i jedna od sudionica filma, šansonjerka i katnautorica Lada Kos koja je s našom poznatom glumicom Lelom Margetić brojne gledatelje u ambijent filma uvela stihovima Vesne Parun.

neprijatelj_naroda1 

(nastup Lade Kos i Lele Margetić u dvorani Starog grada Ozlja) 

– To su poznati ljudi, to su hrvatske građanske obitelji uglavnom koje su i nešto značile u tadašnjem životu Hrvatske. Neki od sudionika su i javne osobe poput naše poznate šansonjerke i kantautorice Lade Kos, biskupa Mrzljaka, Andrije Hebranga, ali u nešto drugačijem svjetlu nego što smo ih navikli vidjeti, kazala je Višnja Starešina, redateljica i scenaristica dokumentarnog filma “Neprijatelj naroda”.