Prošlo je 24 godine od legendarnog pohoda karlovačkih mladića sa Starog grada!

KARLOVAC – Na današnji dan prije 24 godine pisala se povijest. 208 mladića 30-ak godina starosti krenulo je put pobjede i ljubavi. Mobilizacija prvih boraca Zbora narodna garde u Karlovcu počela je u 9 sati na prostoru Starog grada, što je ujedno značilo i početak stvaranja Hrvatske vojske. Sa 176 komada oružja veliko srce i ljubav prema domovini dovelo nas je do pobjede. 109 mladića izgubilo je svoje živote na putu prema pobjedi, a članovi legendarne karlovačke 110. brigade na Starom gradu danas su se prisjetili tog dana.

Ivan Mrljak idejni je začetnik i autor ove spomen ploče. “Ljubav prema domovini” pisano je na prvom barjaku karlovačke građanske garde čiji je kum grof Janko Drašković. Ujedno je ova ploča bila jedna od prvih simbola hrvatskog jezika. Ona piše jednu priču, a to je priča “Ljubav Domovini”, to je ono što ih je povelo 91. godine u obranu svoje zemlje.

Od onih prvih koji su došli, svi su došli srcem, nitko nije došao radi interesa i svoj cilj su ostvarili. Obranili su grad Karlovac i oslobodili ga od onih koji su bili u njemu.

Iduće godine bit će 25 godina od ovog događaja, stoga članovi 110. brigade očekuju da će im se pridružiti svi prvi borci na velikom sjećanju na ovaj dan.