Hitna bilježi nešto veći broj intervencija zadnjih dana – oprezno na suncu!

KARLOVAC – Dolaskom vrućina aktualni postaju savjeti za sprečavanje njihovih negativnih posljedica na zdravlje. Najteže se s vrućinama nose starije osobe i kronični bolesnici, no ni zdravi ljudi ne bi smjeli zanemariti visoke temperature i opasna zračenja kojima se izlažemo svakim boravkom na suncu.

Starija populacija zbog slabije cirkulacije naviknuta je toplije se oblačiti, a kad dođe do naglih zatopljenja oni ostanu u višeslojnom oblačenju. Uz to, često ne uzimaju dovoljno tekućine, pa često dolazi do dehidracije i padanja tlaka. Stoga stiže apel iz Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije: raskomotite se i oblačite u prozračnu odjeću svijetlije boje. Naime posljednjih dana zabilježen je porast broja intervencija Hitne, a većina ih je vezana upravo uz vrućine.

Osim dehidracije moguće su i opekline, toplinski grčevi i toplinski udari jer ako smo pretoplo obučeni znojenjem ne može izaći višak topline i tada tijelo doslovno zakuha iznutra. Upozorenje i onima koji su već otvorili sezonu kupanja na karlovačkim rijekama: nemojte ići u vodu ako ste se upravo najeli i nikako ne odmah po dolasku na plažu.

Nemojte zaboraviti ni na klima uređaje jer prevelike razlike u temperaturi mogu izazvati šok za organizam.

Recimo i kako se u Karlovcu sljedećeg tjedna očekuje velika opasnost od toplinskog vala, stoga budite oprezni i pridržavajte se savjeta. Osvježenje svakako potražite, no s oprezom, jer posljedice ulaska toplog tijela u hladnu vodu mogu biti i kobne.