KABA

Autoslalom utrka te vježba DVD-a i HGSS -a danas u Generalskom Stolu

GENERALSKI STOL – Na području općine Generlski Stol danas je aktivno u pravom smislu riječi. Već u prijepodnevnim satima u mjestu Dobrenići kod mlina na rijeci Mrežnici održana je združena vježba Dobrovoljnog vatrogasnog društva Generalski Stol i Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Ogulin. Osim toga malo nizvodno u Keićima u poslijepodnevnim je satima startala autoslalom utrka 2. Nagrada Generalskog Stola, koja je privukla brojne natjecatelje iz cijele Hrvatske. Utrka je održana u organizaciji Auto kluba Ina Delta Zagreb uz pokroviteljstvo općine Generalski Stol. Dan prepun aktivnosti počeo je zanimljivom vježbom, odnosno treningom za djelovanja u poplavljenim područjima. Tijekom vježbe vatrogasci te spasioci po prvi puta u Hrvatskoj su demonstrirali spašavanje utopljenika s napuhanim vatrogasnim crijevom.

– Došlo je jedanaest članova HGSS-a Ogulin te osam članova DVD-a Generalski Stol, imamo dva čamca, dva potražna psa te svu potrebnu opremu i još ćemo isprobati jedan novi sistem spašavanja s napuhanim vatrogasnim crijevom. To je jedna nova stvar te moramo vidjeti kako funkcionira. Nadamo se da će biti vrlo upotrebljiva na ovom području, rekao je prije same vježbe Davor Košutić, spašavatelj Stanice HGSS Ogulin. Inače, kažu u DVD-u Generalski Stol da na taj način, pomoću napuhanog vatrogasnog crijeva, vatrogasci u Americi spašavaju ljude iz zaleđenih jezera, ali i brzih i opasnih rijeka, a obzirom da Mrežnica iz godine u godinu okuplja sve više kupača i raftingaša, koji ponekad nisu svjesni opasnosti koju nosi ova inače pitoma rijeka, ideja o takvoj vrsti spašavanja ne čini se dalekom.

gs1 

Nakod odrađene vježbe Davor Košutić, spašavatelj HGSS-a, rekao je rekao kako je vježba izvedena po prvi puta u Hrvatskoj te da je zadovoljan viđenim. Iste dojmove ima i Tomislav Kasunić, zamjenik zapovjednika DVD-a Generalski Stol.

– Vrlo sam zadovoljan, vježba je improvizirana s internetske snimke bez ikakve edukacije, a ukoliko je bilo nekih nedostataka kroz vježbu to ćemo popraviti te ćemo ovaj način spašavanja sigurno primjenjivati ukoliko bude potrebe. Zadovoljan vježbom, koja je pokazala da je sigurnost svih koji uživaju u ljepoti Mrežnice na prvom mjestu, je i sam načelnik općine.

– Općina Generalski Stol jednim dijelom je orijentirana na turizam tako da se u sklopu ove vježbe daje i na samoj sigurnosti posjetitelja i stanovnika općine koji se kupaju i uživaju u Mrežnici, rekao je načelnik Alen Halar.

gs2

Inače, općina Gneralski Stol sufinancira rad vatrogasaca, točnije tamošnjeg DVD-a i HGSS-a te je ova vježba pokazala da je suradnja na zavidnoj razini, a samim time i sigurnost ljudi.

U Generalskom Stolu već se peti tjedan nešto zbiva, i to u sklopu tradicionalnih Antunovskih svečanosti, na taj način općina svojim mještanima, ali i turistima osim čiste rijeke Mrežnice nudi i ostale sadržaje poput autoslalom utrke koja je održana danas u poslijepodnevnim satima u Keićima. Utrka se u tom mjestu održava po drugi put i boduje se za prvenstvo Hrvatske, prvenstvo sjeverne lige i prvenstvo grada Zagreba.

– To je jedna od najpopularnijih disciplina u hrvatskom autošportu, koja redovno okuplja brojne natjecatelje. Nažalost, i u toj je disciplini recesija učinila svoje pa nas je nešto manje. Danas imamo 43 prijavljena natjecatelja. Natjecanje se odvija na dijelu ceste od Generalskog Stola prema Perjasici na dijelu staze koja je pripremljena u dužini od 1 300 metara, rekao je potpredsjednik Auto kluba Ina Delta, Berislav Čegelj.

gs3

Iz općine Generalski Stol poručuju da ovime neće stati događanja u njihovom mjestu te najavljuju da će i ostatak ljeta, iako je službeno kraj Antunovskim svečanostima, biti zanimljiv kako za pogledati tako i za poslušati.