Droga sve dostupnija mladima, lani evidentirano čak 18 novih vrsta

KARLOVAC – “Droga – zlo modernog doba” naziv je tribine koja je danas održana u Centru za mlade u Grabriku povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti i nezakonitog prometa drogama.

Droga je danas mladima dostupnija nego ikada. Tableta ekstazija  može se kupiti već po cijeni od 20 kuna. Posljednjih nekoliko godina na tržištu se javljaju i nove vrste droga – sintetski kanabinoidi – koje je moguće vrlo jeftino nabaviti, čak i preko interneta. Lani je u Hrvatskoj evidentirano čak 18 vrsta novih sintetičkih droga, a njihova uporaba u godinu je dana porasla s 7.8 na 13.9 posto, kaže Mario Sunarić iz PU karlovačke.

Ono što je ovisnicima i njihovim obiteljima najmanje potrebno je stigmatizacija. Ne postoji razlog da se ovisnici “trpaju u ladice” i da se za njihovo ponašanje krivi roditelje i odgoj, rečeno je na tribini.

– Ovisnici nisu loši, manje vrijedni ni nemoralni ljudi, radi se često o osobama koje su žrtve određenih fizioloških poteškoća koje nisu na vrijeme prepoznate, moglo se čuti na današnjoj tribini. Primjerice vrlo čest poremećaj kod djece je ADHD ili hiperaktivnost. Procjenjuje se da ovaj poremećaj ima između 3 i 12 posto osoba od 7 do 18 godina, što bi značilo da u Hrvatskoj u ovom trenutku imamo između 15 i 60 tisuća djece s ADHD-om. Iako je upravo ovaj poremećaj, ako se djecom ne radi, okidač za ovisiničko ponašanje, o tome se još uvijek u javnosti premalo zna i govori, rekao je dr. Marko Kraljević iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

Najbitnije je prepoznati problem na vrijeme. Roditelji koji imaju sumnje i potrebna im je stučna pomoć mogu se javiti u Službu za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti na karlovačkoj tržnici na brojeve telefona 601 102 i 412 135.