Iftar s halal proizvodima kao rođendanska čestitka Karlovcu

KARLOVAC – Uoči 27. noći mjeseca Ramazana organizirana je zajednička večera, odnosno iftar kojim se prekida post. Iftar je bio poklon bošnjačke zajednice građanima Karlovca za rođendan, a prezentirani su halal proizvodi kojih je sve više u Hrvatskoj.

Ramazan je sveti mjesec za muslimanske vjernike jer je u njemu počela objava Kurana, a radi se o mjesecu posta i odricanja koji završava bajramom. Osim toga to je mjesec javnih okupljanja, a ima socijalnu i zdravstvenu ulogu.

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca, to je treći temelj islama. Ove godine ramazanski bajram je 17. srpnja, a to je dan kad obitelji razmjenjuju darove i obilnim obrocima proslavljaju doček velikog blagdana.

Večera je organizirana u suradnji sa Centrom za certificiranje halal kvalitete iz Zagreba, a prezentirani su halal proizvodi. U Karlovačkoj županiji postoji interes za dobivanjem halal certifikata, pa b i uskoro i neki naši proizvodi mogli nositi tu oznaku.