Radovi na Babinoj Gori ove jeseni? Uz Karlovačku, stiže i otpad iz dvije susjedne županije

KARLOVAC – Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora primat će otpad iz tri županije – Karlovačke, Ličko – senjske i Sisačko – moslavačke. Trenutno se radi na otkupu zemljišta za pristupnu cestu, a očekuje se da će projekt biti spreman za apliciranje prema europskim fondovima u rujnu ili listopadu.

Tvrtka Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Kodos postoji od 2008. godine i ima troje zaposlenih. U sedam godina postojanja dobivena je građevinska dozvola za pristupnu prometnicu i pokrenut postupak rješavanja vlasničkih odnosa. Kodos godišnje troši gotovo 900 tisuća kuna na poslovanje.

Uskoro će trebati zaposliti još jednu visokoobrazovanu osobu, kazao je direktor Zdravko Marčetić i dodao da je preporuka da to bude diplomirani inženjer građevine jer će uskoro započeti radovi.

Imovinsko – pravni odnosi trebali bi biti riješeni ovih dana, aVlada je donijela izmjene plana gospodarenja otpadom, pa je uz dio Ličko – senjske, Kodosu dodan i dio Sisačko – moslavačke županije, kazao je Marčetić. Tri župana su se sastala nedavno i dogovorili dalje ulaganje u Centar.

Iz Kodosa najavljuju da će za Europske fondove biti spremni u rujnu ili listopadu, a Centar mora biti završen za nešto više od tri godine godine, što bi trebalo biti ostvareno. Na jesen se očekuje i prva lopata, dodao je Marčetić.