Opasnost od požara na otvorenom vrlo je visoka – vatrogasci neće izdavati dozvole za spaljivanje

KARLOVAC – Temperature ovih dana nisu samo opasne po zdravlje, već su pogodne i za nastajanje požara otvorenog prostora, zbog čega vatrogasci obavljaju pojačane aktivnosti ophodnje terena, odnosno na području cijele županije nadležni zapovjednici organiziraju ophodarske službe.

– Ophodarska lužba se sastoji od jedne grupe, odnosno tri vatrogasca koji u vozilu imaju sredstva za gašenje tako da ukoliko uoče požar, mogu odmah započeti s gašenjem. Ovisno o veličini područja, na jednom primjerice u Slunju ili Bariloviću tako mogu biti i dvije do tri grupe, pojasnio je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Prema županijskoj Odluci o mjerama sprječavanja nastajanja požara na otvorenom župan može ukoliko postoji povećana opasnost zabraniti svako spaljivanje, no zasada nema potrebe za takvom mjerom. Preporuka je da ovih dana građani ipak ne spaljuju, jer za to neće dobiti dozvole vatrogasne postrojbe jer izdana je zapovijed na razini županije o privremenom obustavljanju izdavanja odobrenja i provođenja kontroliranog spaljivanja na svim vatrogasnim operativnim područjima.

– Znači vatrogasne postrojbe su davale odobrenja, obavljale kontrolirano spaljivanje po tom odobrenju ili nadzirale samo provođenje. Budući da će nas pitati, mi ćemo reći ne. Građani imaju pravo i još uvijek mogu spaljivati, ali moraju poštivati Odluku, no pri tome mi nećemo snositi posljedice, pručuje Franković.

Iako za sada nema većih požara, primijećene su pojačane aktivnosti građana koji spaljuju otpad kao i učestala pojava požara na otvorenom za sada manjeg intenziteta i bez veće materijalne štete. Također ukoliko primijetite bilo kakvu opasnost uvijek možete nazvati na broj 193.

– No na pojavu dima nećemo odmah slati operativne snage, već prvo najbližu ophodarsku službu ili ćemo kontaktirati policiju da izvide teren kako bi se utvrdilo radi li se o vatri ili požaru. Nakon utvrđivanja događaja mi tek postupamo, kaže Franković.

Ali dobro je da građani jave kao što je dobro da ne spaljuju ovih dana jer desetodnevne prognoze pogoduju samo nastanku požara. Za sve koji se ne pridržavaju odluke uslijedit će sankcije, odnosno prijava policiji.