Ministar Zmajlović opet u Karlovačkoj županiji – obišao pogone Ilsada u Ozlju

OZALJ – Tvrtka Ilsad iz Ozlja je jedan od tržišnih lidera u proizvodnji građevinskih materijala koji se koriste u energetskoj obnovi kuća i zgrada. Prošle godine zabilježili su rast proizvodnje od 85 posto, a planiraju i nova zapošljavanja. Pogone tvrtke danas je obišao i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Energetska obnova trebala je početi davno prije, no nikada nije kasno, rekao je suvlasnik Ilsada Stjepan Hrastov i dodao da osim što je bitna za zaštitu okoliša ona donosi radna mjesta, a domaća proizvodnja smanjuje uvoz. Ilsad trenutno zapošljava 63 radnika, a planiranom izgradnjom nove hale posao bi pronašlo još 20-ak ljudi.

Na natječaje za energetsku učinkovitost u zadnja dva mjeseca prijavljeno 1.700 kuća i oko 300 višestambenih zgrada, koje će mahom mijenjati stolariju, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Müller. Sustav dodjele potpora je transparentan i brz, a prije svega učinkovit, a sredstva su osigurana sve do 2020. godine. U Hrvatskoj je trenutno 15-ak proizvođača, a Ilsad spada u vrh, dodao je.

Ono što mi radimo proaktivnim politikama, dakle Vlada RH, Ministarstvo zaštite okoliša je zapravo da kroz ove mjere energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, ali i javnih zgrada, škola i vrtića, stvaramo tržište za ovakvu proizvodnju, rekao je ministar Zmajlović i dodao da je dobro je i optimistično da se planira i proširenje.

Od 2012. do danas projektima energetske učinkovitosti obuhvaćeno je 15.000 obiteljskih kuća i 344 višestambenih zgrada. Zahvaljujući tome 67.500 građana stanuje kvalitetnije i ima niže troškove režija. Energetski se obnavlja 265 nestambenih javnih objekata – vrtića, škola, domova zdravlja, muzeja te 69 komercijalnih objekata, ističu iz Ministarstva.