Karlovačka građanska garda primljena u Savez europskih povijesnih vojnih postrojbi

KARLOVAC/EVIAN – Karlovačka građanska garda primljena je u Savez europskih povijesnih vojnih postrojbi i tako dobila još jednu u nizu značajnih priznanja za svoj rad i djelovanje. Riječ je o organizaciji koja okuplja najeminentnije povijesne postrojbe iz gotovo cijele Europe, a Karlovačka garda primljena je zasjedanju koje je od 20. do 24. kolovoza održano u fransuckom Evianu.

– Članstvo u Savezu povijesnih postrojbi Karlovačka građanska garda zaslužila je svojim radom, djelovanjem i doprinosom kako očuvanju vojne tradicije i povijesnih vrijednosti vojne postrojbe koju predstavljaju tako i zbog iznimnog doprinosa promoviranju grada Karlovca kao značajne vojne i povijesne lokacije u svrhu povećanja interesa za povijesnom i vojnom tradicijom u Republici Hrvatskoj, ali i izvan Republike Hrvatske, a posebno u europskim područjima u kojima je Savez aktivan i djeluje. Svojim dosadašnjim djelovanjem Karlovačka građanska garda dala je izniman doprinos u promociji povijesti vojnog poziva, promociji svog grada Karlovca te promociji i očuvanju vrijednosti, načela i uvjerenjima koje Savez njeguje i promovira, navode u Karlovačkoj građanskoj gardi.

Članstvo u Savezu svečano je obilježeno simboličnim činom uručivanja službenog Plamenca Savez europskih povijesnih vojnih postrojbi zapovjedniku Karlovačke građanske garde Marijanu Žaji, kojeg je uručio predsjednik Saveza, umirovljeni austrijski general bojnik Helmut A. J. Eberl na svečanosti održanoj 21. kolovoza 2015. u Evianu. Tim činom je Karlovačka građanska garda, nakon Varaždinske građanske garde, postala druga postrojba iz Republike Hrvatske koja je postala članicom Saveza.

Pripadnike Karlovačke građanske garde su na ovoj aktivnosti predstavljali su osim zapovjednika Marijana Žaje i dozapovjednik Emil Črne te gardisti Dominik Ban i Miroslav Knežević.

– Ovaj uspjeh jednako tako predstavlja i uspjeh djelatnika Karlovačke županije i Gradske uprave grada Karlovca koji su pod vodstvom župana Ivana Vučića i gradonačelnika Karlovca ujedno i nadzapovjednika Karlovačke građanske garde Damira Jelića, uvijek spremni pomoći i poduprijeti ovakve aktivnosti koji promoviraju ne samo Karlovačku građansku gardu, već i Karlovačku županiju, grad Karlovac, njihovu povijesnu tradiciju, ali i sve stanovnike županije, a posebno sve Karlovčanke i Karlovčane, poručuju iz Karlovačke građanske garde.