Okupili se Dubovčaki 50+ i uputili apele za spas svoje četvrti

KARLOVAC – Četrdeset i četiri građana iz dubovačkog „mikro kvarta”, najstarijeg dijela te gradske četvrti (ulica Dubovac, Šporerova Nemčićeva i njima sporedne ulice) koji se već sedmu godinu okupljaju u Pivnici Đovi na Dubovcu (svake prve subote u rujnu) pod nazivom Dubovčaki 50+, potpisalo je apel kojim žele ukazati na probleme koji ih tište u tom njihovom gradskom mikro kvartu te su ga odaslali na adresu karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića sa zamolbom da se aktivno uključi u rješavanje problema.

Dubovčaki apeliraju da bi Grad trebao bolje zaštititi prolaznike i osposobiti cjelovitost komunikacije Nemčićevom ulicom, gdje se uz staru zgradu OŠ Dubovac pojavilo klizište.

Smatraju kako čest tranzitni promet vozila kroz Marmontovu aleju, a naročito Ulicu Dubovac, ugrožava stare kuće koje su dio dubovačke povijesne cjeline. Njihov je prijedlog da se promet treba smanjiti na maksimalnu brzinu od 30 km/h i to obilježiti kod kućnog broja Dubovac 4 te na Borlinu prije kolnog ulaza u Pivovaru te odrediti mjesto autobusne stanice u pravcu centra grada i zabraniti stajanje autobusa pred kućnim brojem 19, isto tako pregledati kompletnu kanalizaciju i sanirati.

Takozvana kuća Vinski je u lošem stanju i potrebna joj je hitna sanacija, stoga se predlaže gradonačelniku da zaduži stručne službe Grada da za obnovu ove povijesne karlovačke kuće izrade projekt i kandidiraju na natječaje za financiranje, sufinanciranje ili da samostalno obnovi.

Zvonimir Bešker je prije tri godine izložbom pod nazivom „Podsjetimo se naših zaboravljenih sugrađana” podsjetio javnost na uglednog pravnika Lea Pfeffera koji se proslavio kao sudac istražitelj u sarajevskom atentatu, a živio je Karlovcu, u kući na Dubovcu četiri desetljeća. Predlažu Gradskoj upravi da na kuću Pfeffer postavi spomen ploču s natpisom: „U ovoj je kući 40 godina živio ugledni pravnik Leo Pfeffer koji se proslavio kao sudac istražitelj u sarajevskom atentatu na nadvojvodu Franza Ferdinanda, u Sarajevu 28. lipnja 1914. godine”