Uskoro novi nadzorno – upravljački centar Vodovoda i kanalizacije

KARLOVAC – Karlovački Vodovod i kanalizacija uskoro će imati novi nadzorno – upravljački centar. Radi se o projektu kojim će biti olakšano upravljanje sustavima vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja, a novi centar bit će smješten u zgradi tehničke službe na kojoj se trenutno izvode radovi na krovištu i fasadi.

Radovi na zgradi počeli su krajem kolovoza, a prema najavama iz tvrtke Vodovod i kanalizacija trebali bi biti dovršeni do kraja rujna.

U okviru ovogodišnjeg natječaja za energetsku obnovu nestambenih zgrada koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tvrtka Vodovod i kanalizacija prijavila je radove rekonstrukcije poslovne zgrade dilatacija 1, ti radovi obuhvaćaju zamjenu krova, gromobranske instalacije, stolarije i fasade, a vrijednost je veća od 1,3 milijuna kuna, kazala je voditeljica Odjela tehničke dokumentacije Nikolina Šarunić.

Fond za zaštitu okoliša odobrio je sufinanciranje u iznosu od 40 posto, odnosno nešto više od 520 tisuća kuna, dok je ostatak sredstava osigurao ViK.

Za vrijeme izvođenja tih radova odvijat će se i radovi na uređenju dvije prostorije koje će postati nadzorno – upravljački centar za upravljanje sustavima vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja, kojima se do sada upravljalo s nekoliko različitih mjesta.

Završetkom radova postići će se uštede u operativnim troškovima, kao i troškovima radne snage, poručuju iz VIK-a. To ne znači nužno otkaze, već će neki ljudi u mirovinu, najavio je još prije nekoliko mjeseci direktor Ivan Mrzljak. Radovi na uređenju Centra vrijedni su 622 tisuće kuna.

Realizacijom ovog projekta u ViKu predviđaju da će značajno godišnje štedjeti na potrošnji energije te smanjiti emisiju CO2. Iako će građevinski radovi završiti do kraja mjeseca, to ne znači i preseljenje Centra na jedno mjesto, jer nakon toga slijedi njegovo tehničko opermanje, pa se očekuje da će on proraditi početkom iduće godine.

Slični projekti planirani su i u sljedećoj godini jer Fond će nastaviti sufinancirati energetsku obnovu, a zgradama VIK-a obnova je potrebna.