Karlovčani i dalje bez grijanja – temperature zraka u 21 sat nisu dovoljno niske

KARLOVAC – Od 15. rujna pa do 15. svibnja razdoblje je spremnosti za grijanje Gradske toplane. Iako posljednjih nekoliko dana temperature zraka ne prelaze 15 stupnjeva, a one u noći spuste se i nešto niže, ipak nisu dovoljno niske za početak grijanja. Za to je potrebno da tri dana za redom temperatura zraka u 21 sat bude ispod 12, što još uvijek nije slučaj, pa karlovačka toplana za sada ne grije.

– To je i dobro kako građanima ne bi već idućeg mjeseca počeli stizati viši računi. No mi smo spremni, tlak je u cijevima, kotlovi su spremni za paljenje, energenta ima, no ima još nešto i radova na mreži, a radi se o manjim zahvatima koji ne utječu na sposobnost mreže, kazao nam je direktor Gradske toplane Inoslav Latković.

Cijena pak ostaje ista. Smanjena je još u svibnju nakon što je pala cijena plina na tržištu za 8% i tako će ostati do kraja ove godine. Karlovčani bi ovih nekoliko mjeseci trebali imati nešto niže cijene nego u istom razdoblju prošle godine jer to smanjenje ove godine nisu osjetili, dodao je Latković.

Prošla sezona grijanja počela je u ozračju potpisivanja ugovora s Gradskom toplanom kao kupcem, no uredbom Vlade sve je prolongirano do 31. kolovoza iduće godine koji je sada krajnji rok. Polovica korisnika ipak je već sklopila takav ugovor o ovom gradskom tvrtkom iz koje poručuju kako će pripremati javnost te najavljuju tribine upravo na temu ovih ugovora.

Budući da prognostičari najavljuju ovih dana toplije vrijeme, čini se da ćemo tople radijatore još morati pričekati što i nije toliko loše barem za kućni proračun.