solarni_kekic_nasl

SLUNJ – Osnovni životni uvjeti u 21. stoljeću, nekima još uvijek predstavljaju luksuz. Dok ljudi koji žive u velikim gradovima zdravo za gotovo uzimaju električnu energiju i sve prednosti koje im ona daje, u ruralnim područjima još je uvijek velik broj kućanstava koje nemaju struju. Obitelji Kekić iz okolice Slunja nakon dvije godine života bez struje, na krov kuće postavljeni su solarni paneli zahvaljujući projektu ”Elektrifikacije ruralnih krajeva korištenjem obnovljivih izvora energije”.

Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj. Projekt je ukupne vrijednosti šest milijuna kuna. Svaka kuća dobiva panele u vrijednosti 50 tisuća kuna, a u našoj županiji u kojoj je projekt krenuo ove godine će pet obitelji dobiti solarni sustav i to sustav proizveden u Hrvatskoj.

– Riječ je o kućama koje se nalaze daleko od elektroenergetske mreže i njihovo priključenje na sustav nije isplativo. Ovime ćemo tim građanima omogućiti da dobiju električnu energiju iz sunčeve svjetlosti. Vlada će osmisliti program kako bi se projekt nastavio i u 2016. Zasad planiramo ugraditi 100 solarnih sustava i želimo svim građanima omogućiti jednake životne uvjete, poručio je ministar zaštite okoliša i prirode Zihael Zmajlović koji je danas obišao obitelj Keić.

solarni_kekic_01