U Kupi pronađene dvije nove invazivne strane vrste školjkaša

KARLOVAC – Istočnoazijska bezupka i krupnorebrasta kotarica dvije su nove invazivne strane vrste u rijeci Kupi.

U Hrvatskoj su prvi puta zabilježene prije nekoliko godina, pretpostavlja da su ih unijeli neodgovorni akvaristi, a nedavno je njihova prisutnost evidentirana i na području Karlovca, točnije u Šišljaviću, te Općine Pokupsko. Pronađene su tijekom akcije čišćenja Kupe, koja je održana u sklopu projekta “Kupa Natura – živjeti i održavati prirodnu dobrobit Kupe od izvora do ušća”.

Radi se o projeku Društva za promicanje kulture življenja “Zvono uz Kupu” iz Zamršja, koji traje već godinu dana, a u sklopu kojeg ronioci karlovačkog Ronilačkog kluba Žabac, koji su partneri na ovom projektu, provode monitoring rijeke Kupe.

Obje novoprimjećene invazivne vrste školjaka u kompeticiji su za stanište i hranu s domaćim slatkovodnim školjkašima, a krupnorebrasta kotarica uz to uzrokuje i znatne štete u vodoopskrbim sustavima, koje se mogu mjeriti u milijunskim iznosima.

Budući da se radi o vodenim invazivnim vrstama, nemoguće je kontrolirati daljnji put njihova širenja, ali je moguće ukloniti odrasle jedinke kako bi se razmnožavanje svelo na manju mjeru.

Primjetite li u svojoj okolini nove strane vrste, možete to dojaviti na www.invazivnevrste.hr, kako bi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu mogla reagirati i spriječiti, odnosno barem kontrolirati njihovo daljnje širenje.

kupaskoljke2