Krenula berba bundeve golice – OPG Kovač na 20 hektara uzgaja bundeve za ulje

JAŠKOVO – Na 20 hektara poljoprivredne površine obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kovač ima zasađenu bundevu golicu, koja se sadi zbog koštica, odnosno njene prerade u ulje. Kovači su jedini u Karlovačkoj županiji koji imaju tolike nasade bundeve golice, a upravo ovih dana krenula je berba.

Berba nije nimalo jednostavna, pripreme su krenule još prije nekoliko dana kada su bundeve zgrnute u redove, nakon toga zemljište je izmalčirano kako bi stroj za branje mogao nesmetano obaviti svoj posao.

Kovači su tek ove godine krenuli sa sadnjom bundeva, inače imaju nasad od sedam hektara oraha, ali kako treba desetak godina čekanja na njihov urod, morali su krenuti s nekom kulturom koja će na godišnjem nivou donijeti prihode jer obitelj živi samo od poljoprivrede.

Kovači se nadaju da će na natječaju za podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, uspjeti ostvariti sredstva za kupnju svog stroja za branje bundeva te opremanja uljare. Radi se o investiciji od otprilike milijun i 400 tisuća kuna, za što će biti potreban i dio vlastitih sredstava. Osim toga Kovači novac ulažu i u turistički dio ponude, za što su i ove godine dobili sredstva Karlovačke županije, što će uložiti u opremanje kušaone.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kovač učlanjeno je i u Udrugu proizvođača ekoloških proizvoda Karlovačke županije te svoje proizvode redovito prezentiraju na sajmovima ili pak prodaju na kućnom pragu, a interes ljudi za domaće proizvode sve je veći.