Najveća vježba oružanih snaga; pokazali spremnost na kopnu, u zraku i na moru

SLUNJ – Najveća pokazna vježba hrvatskih oružanih snaga u posljednjih 20 godina održana je danas na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja. Vježba pod nazivom Združena snaga 15 prva je vježba koja je provedena u 4 dimenzije ratovanja jer su osim na kopnu, moru i u zraku vojnici pokazali ratovanje u kibernetičkom prostoru. U isto vrijeme dok su vježbu odrađivali vojnici na kopnu, hrvatska ratna mornarica je pokaznu vjezbu imala na moru, u akvatoriju Dugog otoka.

Više od 1.000 hrvatskih vojnika sudjelovalo je u vježbi u kojoj su pokazali spremnost svih dijelova oružanih snaga: Glavnog stožera, kopnenih snaga, ratne mornarice, zrakoplovstva, logističkih postrojbi i specijalnih snaga. Scenarij vježbe je izmišljen, te je bio prilagođen svim snagama koje su sudjelovale na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja.

Na ovoj vježbi potrošeno je oko 20 tisuća pješačkog streljiva i više od tisuću komada različitih ubojnih sredstava, dok ove godine vojska planira potrošiti oko 300 tona ubojnih sredstava. Spremnost oružanih snaga za sve zadaće pohvalio je ministar obrane Ante Kotromanović koji je, također, pratio vježbu.

U današnjoj vježbi je, ali na moru sudjelovala i hrvatska ratna mornarica. Po prvi put na jednoj ovakvoj vježbi lansirana je raketa RBS-15 s broda, koja je pogodila metu na 26 kilometara udaljenosti. Uz to, pokazana je uvježbanost vojske u slučaju napada u kibernetičkom prostoru. Tako je simuliran napad putem e-maila na vojni informatički sustav stožera zbog čega je naglo promijenjena ratna taktira na terenu.

zdruzena_snaga_2