U Krnjaku se razmišlja o strukturnim fondovima – problem nedostatak stručnog kadra

KRNJAK – U općini Krnjak ima više od sto kilometara neasfaltiranih nerazvrstanih cesta, stoga se svake godine jedan dio proračunskih sredstava izdvaja za asfaltiranje. Ovih dana završeno je postavljanje asfaltnog sloja na šest dionica u nekoliko mjesnih odbora.

Voda, struja i asfalt preduvjeti su normalnog života u 21. stoljeću, ne samo za mještane, već i za poticanje gospodarskog razvoja. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja uloženo je 380 tisuća kuna što je bilo dosta novca za asfaltiranje šest kraćih dionica.

Asfaltiranje se nastavlja iz godine u godinu, tako je 2014. asfaltiran jedan kilometar nerazvrstanih prometnica, ove godine tisuću 160 metara, a u planu je do kraja godine odraditi još jedan dio posla. Na području općine više je od 110 km nerazvrstanih cesta, kaže načelnik Dejan Mihajlović, stoga je nemoguće financirati sve projekte u kratkom vremenu.

Iako strukturne fondove u Krnjaku gledaju kao mogućnost za izgradnju infrastrukture, valja istaknuti da i tu postoje problemi, odnosno nedostatak kvalitetnog kadra koji bi se bavio pisanjem projekata i praćenjem natječaja u malim općinama. Drugi problem je dio koji općine moraju sufinancirati kako bi projekt uopće započeo, jer za neke velike investicije novca nema, pa bi na državnoj razini trebalo obratiti pažnju na te probleme, smatra Mihajlović.

Za ostvarivanje većih sredstava iz Europskih fondova, bit će potrebno i regionalno udruživanje, o čemu se u Krnjaku razmišlja, ali i na tome se i radi. Suradnja oko vodovodne mreže postoji s Dugom Resom i još nekoliko jedinica lokalne samouprave.