Karlovačka knjižnica najbolji poslovni centar u narodnim knjižnicama u Hrvatskoj

KARLOVAC – Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” nedavno je dobila nagradu za najbolji poslovni centar u narodnim knjižnicama u Hrvatskoj. Radi se o projektu pod nazivom “Work with us” koji je u suradnji sa zagrebačkim Ekonomskim fakultetom, diljem Hrvatske provodilo Veleposlanstvo SAD-a.

Svrha projekta bila je potaknuti lokalne knjižničarske zajednice na usluge koje se u američkim narodnim knjižnicama uspješno provode već godinama, odnosno spoznati ulogu knjižnica kao širiteljica znanja ali i njihove važnosti za lokalnu ekonomiju. Karlovačka knjižnica izradila je najbolji plan te će se buduća poslovna knjižnica nalaziti u prostoru Knjižnice za mlade, sada slijedi uređenje prostora u nabavka informatičke opreme, a nakon toga krenut će se sa edukacijama i radionicama namijenjenih prije svega mladima.

Projekt Work with US- Radite s nama uključuje donaciju simbolične zbirke od 12 knjiga na engleskom jeziku, s liste Books that shaped work in America (Knjige koje su oblikovale rad u Americi) koju je sastavila Kongresna knjižnica u Washingtonu i Američko ministarstvo rada, te predavanje o poslovnim knjižnicama u okviru narodnih knjižnica.

U sklopu knjižnice u suradnji sa Studijem poslovnog upravljanja Veleučilišta u Karlovcu i Studijem ekonomije Sveučilišta u Rijeci, te HGK i HOK-om održavala bi se predavanja i radionice za mlade poduzetnike o tome kako pokrenuti vlastiti posao te primjerima dobre prakse.

Isto tako namjera je pokrenuti web portal na kojem bi ljudi koji kreću u svijet poduzetništva mogli na jednom mjestu naći sve potrebne informacije. Na tom portalu našle bi se informacije o tome što je to poduzetništvo, koje su vještine potrebne da bi se pokrenulo poduzetništvo, kako izgraditi poslovni plan i slično.