Mještani Šišljavića još jednom upozoravaju da je nivelacija D36 jedino rješenje njihovih problema

KARLOVAC – Već tradicionalno, mještani Šišljavića žive na otoku. Godinama upozoravaju na nužnost nivelacije državne ceste D36 jer smatraju da je to jedino rješenje njihovih problema. Iako vodostaj još nije visok kao što je bio u rujnu prošle godine, ovog puta čak je i alternativni pravac preko nasipa, kojim je inače prometovanje zabranjeno, nedostupan – oborinske vode na makadamskoj cesti koja vodi do nasipa su dosegle 70-ak centimetara.

Gumene buce, čamci, kabanice opet su u pogonu. Mještani naselja uz Kupu naviknuti su na to iz godine u godinu, no da su sretni zbog toga, naravno nisu.

U Blatnici počinje naša dolina suza, kaže predsjednik MO Šišljavić Alen Čujko. Nedavno smo upozoravali na svu nelogičnost sustava i ljudi koji su odgovorni u državi da nemaju sluha za ovakve stvari. Za vrijeme vodostaja od 780 centimetara u Karlovcu, do Šišljavića se ne može, a kad vodostaj prijeđe 8 metara, čamac je jedino što preostaje mještanima. Odogovorni tvrde da je kota koju su oni zamislili od 10 centimetara podizanja prometnice dovoljna, a mi ukazujemo da to nije tako, kaže Čujko.

Iz neslužbenih izjava saznajemo da bi se D36 ipak trebala podići za 30-ak centimetra, jer je projekt promijenjen, no to ćemo vidjeti tek po nastavku radova i nakon što voda koja prijeći put mještanima ode natrag u svoje korito.

Zahvaljujući gradskim vlastima koje su ovog puta još prije nekoliko dana spoznale situaciju, mi smo se uspjeli organizirati, pa smo u MO organizirali mini stožer na razini naselja Blatnica Pokupska, Ivančići, Koritinja i Šišljavić te smo dogovorili mjere koje treba poduzeti kako bismo zaštitili stanovništvo koliko je to moguće. Trenutno rade dvije ekipe, vatrogasci DVD-a Koritinja, koji pokrivaju područje Blatnice, Ivančića, Koritinje i Karase te postavljaju zečje nasipe kod onih stanovnika gdje je i dosad zabilježen problem. Druga ekipa od osam operativnih vatrogasaca je na terenu u Šišljaviću gdje također prave zečje nasipe na kritičnim točkama. Mislim da ćemo vodni val dočekati spremni, treba znati da kada u Karlovcu prestane dotjecaati voda, na ovom području još između 12 i 16 sati voda raste, kaže Čujko.

Mještani se stoga nadaju da će ovaj puta uspjeti u obrani svojih domova, a onima koji inače koriste alternativni pravac – odnosno makadamsku cestu do nasipa upozorenje da to ni ne pokušavaju.

Iako su u popodnevnim satima još uvijek mogli doći kući preko Pisarovine, sada više ni to nije opcija jer je i tamo neprohodno.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/Poplava_Blatnica_15102015/*{/rokbox}