Gradac pod vodom, mještani umorni i ljuti, potopljeno više kuća nego lani

GRADAC – Umorni, ogorčeni, pomalo i ljuti stanovnici Pokupske doline dočekali su jutro u kojem ih je malo utješio pad vodostaja. Kroz Gradac se može jedino čamcem, prema prvim procjenama stradalo je stotinjak objekata, što kuća, što pomoćnih zgrada, u naselju je tek četiri ili pet obitelji koje su imale sreću da nemaju materijalnu štetu.

Mislili su da su prošle godine preživjeli najgore, ali pokazalo se da nisu u pravu. Najviše ih plaši izjednačeni vodostaj Kupe i Korane, pa se sa strepnjom pratilo hoće li Korana prestići Kupu. Sada se pak prati koliko brzo vodostaj pada, za njih nedovoljno, jer u vodi je više kuća nego li je to bilo lani.

Još nisu sanirane ni štete od prošle poplave, a već je došla nova. Pomoći nije bilo, a štete su i tada bile velike. Oni koji su sanirali to su učinili prije koji mjesec, odnosno ljeti, a nakon što se voda povuče, ostaje borba s vlagom koja se uvuče u zidove.

Odgovornost nije samo na jednoj osobi, nego na sustavu, složni su mještani koji nam kažu da ne znaju što i kako dalje, obnavljati ili ne, čiju pomoć tražiti.

S područja MO Gradac tri su obitelji zatražile izmještanje iz svojih objekata, a izmješteno je i nešto stoke.

Pred mještanima Pokupske Doline još je nekoliko dana odsječenosti od ostatka svijeta, bez čamaca ne mogu nikuda, a i mi zahvaljujemo Antoniju Grgiću i Miroslavu Župančiću bez kojih ne bismo bili u mogućnosti posjetiti Gradac. Zahvala i ostalim službama na terenu koje neumorno rade već danima, a mještanima samo jedna poruka: uz vas smo, niste zaboravljeni.