S projektom CZO Babina Gora sve je u redu, poručili iz Kodosa; sljedeće godine prva lopata

KARLOVAC – Projekt Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora nije ugrožen, sve ide po planu. Prije dva dana predstavnici Jaspersa, Fonda i Ministarstva okoliša obišli su lokaciju i odrađeni su razgovori o tehnologiji koja će biti korištena i neće biti mijenjana od prvobitnog plana, izvijestili su danas iz tvrtke Kodos.

Iako je natječaj za javnu nabavu poništen to ne podrazumijeva penale. Prva lopata na samim radovima očekuje se sljedeće godine, poručio je direktor Kodosa Zdravko Marčetić. Reakcija je to na prozivke SDP-ovaca na nedavnoj sjednici Županijske skupštine koji tvrde kako je nastavak projekta Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije upitan jer Marčetić nije poštovao naputke koje je dobio iz Fonda za zaštitu okoliša.

Još 4. travnja 2014. stigla je lokacijska dozvola za bioreaktor, a tek ovo ljeto počelo se pričati o promjeni tehnologije od strane Fonda, no to nije moguće jer je dobivena lokacijska dozvola na osnovi koje je izvedena studija izvodljivosti za navedenu tehnologiju. Poništen je natječaj za javnu nabavu i u dogovoru s Fondom ići će se u novi postupak, kaže Marčetić.

U svakom projektu postoje i zastoji te se između partnera rađaju nesporazumi, stoga nije čudno što se to dogodilo i u ovom projektu, to je normalno, rekao je pravni savjetnik na projektu Marko Kallay.

Zamjenik župana Ivan Banjavčić poručio je kako je prema dinamici radova krajem listopada ili početkom studenog projekt već trebao biti apliciran na europske fondove, ali se trebalo dogoditi da to tako ne ide, jer očito politička konstitucija izvršne vlasti u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji nije onakva kakav bi trebala po nekima biti.

Umjesto milijun i 50 tisuća kuna koliko je bio vrijedan poništeni natječaj, Fond je na koncu pristao na 950 tisuća kuna, odnosno samo 100 tisuća manje. Radovi na pristupnim cestama mogli bi početi odmah poslije Nove godine, poručuju iz Kodosa i uvjeravaju da je s projektom sve u redu.